AFIR, SITUAȚIA PROIECTELOR AFLATE ÎN IMPLEMENTARE SAU IMPLEMENTATE ÎN JUDEȚUL TULCEA

Facem precizarea ca situatia prezentata in continuare se refera la finantarea investitiilor cu caracter privat din judetul Tulcea, finantarea investitiilor privind beneficiarii publici fiind in atributiile Centrului Regional 2 Sud –Est Constanta.

In acest context, la nivelul judetului Tulcea, proiectele aflate in finantare sunt in numar de 1,036 ( 838 active fizice plati directe; 198 non-agricole si GAL-uri) avand o valoare de totala eligibila de  130,820,514 euro, acestea vizand atat investitii agricole cat si investitii non-agricole, precum si cele aferente Grupurilor de Asistenta Locala. Platile efectuate au fost in cuantum de 103,445,070 euro, restul de plata ridicandu-se la 27,326,145 euro.

Contributia Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Tulcea (OJFIR Tulcea), pentru anul 2018, a constat in plata a cca 13,8 milioane euro, ceea ce reprezinta un nivel de absorbtie foarte ridicat si care ne-a pozitionat pe un loc fruntas in randurile OJFIR-urilor din tara. Cresterea absorbtiei la nivelul judetului Tulcea, comparativ cu anii din urma, s-a datorat masurilor PNDR, bazate pe FEADR, aferente Strategiei Integrata de Dezvoltare a Deltei Dunarii-SIDD prin instrumentul numit Investitia Teritoriala Integrata – ITI Delta Dunarii.

În total, de la inceputul PNDR 2014-2020, valoarea plăților efectuate de OJFIR Tulcea este de 62,6 milioane euro, sume nerambursabile.

Situatia detaliata pe masuri si submasuri, pe investitii agricole, pomicole si non-agricole sunt prezentate in tabelele de mai jos.

PROIECTE AFLATE IN STADIUL DE EVALUARE OJFIR TULCEA

 In cadrul submasurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici”(15000 euro/proiect):

  • Pe alocarea ITI, care a fost de 170.000 euro, au fost depuse si se afla in diverse stadii de evaluare, selectare si contractare 114 proiecte in valoare de 1.710.000 euro.
  • Pe alocarea nationala au fost depuse si evaluate 22 de proiecte in valoare de 000 euro, proiecte care din pacate au sanse mici sa fie selectate datorita punctajului mic fata de competitorii din restul tarii. 

In cadrul submasurii 4.2 „Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole”

Sunt in sistem e proiecte de investiitii „Abatoare mobile”, fiecare proiect beneficiaza de o finantare nerambursabila de 50.000 euro. Aceste proiecte au sanse mari de a fi selectate si contractate

PREVIZIUNI PLATI PROIECTE IN DERULARE PENTRU 2019

Platile efectuate de OJFIR Tulcea de la inceputul anului financiar2018/2019 si pana in prezent se ridica la o valoare de cca 2.300.000 euro contributie UE.

Previziunile privind absorbtia de fonduri europene in mediul rurala arata o suma de cca 5.700.000 euro.

Fata de anul anterior se observa ca  previzunile sunt sensibil mai mici, situatie ce se explica prin faptul ca alocarile s-au diminuat si transele finale au valori mici, dar la un volum de munca cel putin la fel de ridicat.

Mai trebuie subliniat si faptul ca o mare pondere este data de finantarile investitiilor aflate in zona ITI, intrument financiar care are o alocare totala de 168.000.000 de euro pentru dezvoltare rurala si care reprezinta o mare oportunitate pentru dezvoltarea economica a judetului Tulcea, desi acesta a devenit operational de la jumatatea anului 2017. 

Sorin IACOB

Director OJFIR Tulcea