ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019 TURUL 2 LA TULCEA: PREZENȚA LA VOT, EVENIMENTE, PE SITE ȘI PAGINA DE FACEBOOK ZIARULDETULCEA.RO

193896 este numărul tulcenilor înscriși pe listele electorale permanente așteptați duminică la vot.În municipiul Tulcea sunt așteptați, teoretic, la urne, 71599 de votanți. Votarea începe duminică la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00

Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59 (art. 46 din Legea 370/2004).

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în România care în ziua votării  se află în țară își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare organizate în România în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.

Pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români care votează în străinătate sau de cetățenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.

DATE GENERALE PRIVIND ALEGERILE PREZIDENȚIALE

  • Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
  • Este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

 

  • În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

 

  • Primul tur va avea loc în data de 10 noiembrie 2019, iar cel de-al doilea, în data de 24 noiembrie 2019.

 

  • Mandatul Președintelui României este de 5 ani și se exercită de la data depunerii jurământului.