Am readus creșterea pensiilor cu 40% în actualitate, conform legii. Am prevăzut bani și pentru UAT-uri, în mod egal, pentru fermieri și mediul de afaceri

Proiectul de rectificare bugetară s-a aflat miercuri, 16 Septembrie a.c. în dezbaterea comisiilor de buget-finanțe din Camera Deputaților și Senat

La propunerea PSD, parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat, miercuri, articolul din rectificarea bugetară potrivit căruia punctul de pensie se majorează cu 14%. Astfel, rămâne în vigoare în legea sistemului public de pensii, articolul care prevede majorarea acestuia cu 40%.

“În ședința comisiilor de buget finanțe reunite, am eliminat articolul potrivit căruia punctul de pensie se majorează doar cu 14%. Astfel s-a decis “menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”a decalarat deputatul Radu Anișoara, membru al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților.

“Tot la propunerea PSD s-a votat menținerea majorării salariilor de bază pentru personalul didactic de predare, aşa cum este prevăzut în lege, începând cu acest an deşi guvernul a amânat majorarea lor pentru data de 1 septembrie 2021.

Referitor la rectificarea bugetară cu care au venit liberalii, PSD a inclus un alt amendament care prevede majorarea sumelor repartizate UAT-urilor cu 1,5 miliarde de lei, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ trebuie să se aloce suplimentar, 500 de milioane de lei, care urmează să fie repartizaţi în mod egal, indiferent de culoarea politică a administraţiei locale. Pentru că, după cum ați văzut cu toții, Guvernul liberal condus de Orban a hotătât să împartă banii în mod discreționar(!) astfel încât toate primăriile conduse de primari liberali ar primi de 3-5 ori mai mult decât extrem de puținii bani alocați pentru primăriile PSD de parcă românii care traiesc în diferite zone ale țării trebuie să-și coloreze viața, existența în galben sau roșu.
Totodată, în cadrul ședinței reunite am alocat o sumă suplimentară de 67 milioane de lei pentru Ministerul Agriculturii , bani destinati finanţării Programului de realizare a sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.

Trebuie să mai precizez faptul că am revenit în sprijinul mediului de afaceri cu suplimentarea bugetului Programului Start-Up Nation cu 400.000 de mii de lei pentru că ultima lege votată în acest sens a fost contestată de președintele Iohannis și retrimisă în parlament.

Deşi parlamentarii PNL şi USR s-au opus, amendamentele despre care am vorbit au fost adoptate de comisiile reunite de buget finanțe urmând ca la începutul săptămânii următoare să primească votul plenului.

Chiar și în aceste condiții, președinle Iohannis s-a antepronunțat asigurându-ne că legea va fi contestată la Curtea Constituțională pentru că nu sunt bani.

Pentru cei interesați de unde ar putea guvernul liberal să găsească bani pentru pensionarii care resimt cel mai mult criza și nici nu au prea mult timp să aștepte, pot sugera câteva surse
1. Peste 6 milioane de salariați aflați în plată. Contribuţii aferente.
2. Forta de muncă neocupată în prezent: peste 2 milioane de persoane – dacă s-ar crea locuri de muncă, s-ar plăti salarii, implicit, contribuții
3. Aveți în vedere stimulii de inserție de creșterea salariilor deci, contribuții mai mari mai mari (nu stimul pt. salariul minim cum e acum).
4.Puteți cheltui mai puțini bani pentru organizarea alegerilor și nu mai tăiați din bugetul asigurărilor sociale (cum faceți acum) și ar mai dar nu aceasta este treaba noastră, a celor din opoziție. Liberalii aflați la guvernare ar trebui să se mai gândească și la nevoile și necazurile românilor nu doar la alegeri”a mai spus deputatul tulcean Radu Anișoara, Comisia pentru buget, finanțe și bănci.