Aniversare la Alum Tulcea: 45 de ani de la punerea în funcțiune a uzinei

Oficialităţi locale, foști și actuali membri ai conducerii uzinei, „veterani “din ALUM, au participat joi, 19 iulie, la manifestările prilejuite de împlinirea a 45 de ani de la punerea în funcțiune a uzinei tulcene de alumină

La eveniment au fost invitați primarul municipiului, Constantin Hogea, viceprimarul Petre Marinescu, parlamentarii George Șișcu, Vasile Gudu, Ion Ganea, reprezentanți ai unor servicii deconcentrate dar și liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, campionul Ivan Patzaichin, alături de gazde- directorul general al ALRO Slatina, Gheorghe Dobra și Nicolae Anghelovici, directorul operațional al ALUM Tulcea.
Au participat și vicepreședinții Consiliului Județean Tulcea, Dumitru Mergeani și Petre Badea, alături de administratorul public al județului, Vasile Strat, ulterior alăturându-se evenimentului și președintele Horia Teodorescu.
„Astăzi, Alum Tulcea aniversează 45 de ani de la punerea în funcţiune a fabricii de alumină. Este un moment important pentru mediul de afaceri din judeţul Tulcea, fiind vorba despre o societate cu tradiţie, care și-a început activitatea în anul 1973.
Vă felicit pentru activitatea desfășurată, pentru aportul la dezvoltarea economică a acestui județ și pentru contribuția remarcabilă adusă industriei românești de profil, în cele patru decenii și jumătate de prezență activă în mediul economic tulcean.
La mulți ani, mult succes și prosperitate! “a transmis președintele Consiliului Județean.
Cu acest prilej, reprezentanții Consiliului Județean Tulcea au înmânat directorului general al societății Alum, Gheorghe Dobra, o plachetă aniversară „pentru contribuția remarcabilă adusă industriei românești de profil, în cele patru decenii și jumătate de prezență activă în mediul economic tulcean “.
„Alum Tulcea este un important producător și aș putea spune unul dintre jucătorii principali în județul Tulcea în realizarea de venituri pentru cetățenii acestui județ. Mă încearcă o emoție deosebită din cauza faptului că, în anul 1973, mă aflam în această fabrică, la deschiderea ei. Văd în sală o parte din foștii colegi de atunci și ingineri care ne-au călăuzit în viața noastră. Pentru mine personal a avut o importanță deosebită pentru că am fost marcat de-a lungul timpului în activitatea pe care am desfășurat-o și, ulterior, în facultate.
Am lipsit o perioadă din apropierea Alum, dar în timpul activității de aici, am participat la multe dintre realizările din domeniul investițiilor în această fabrică. Vreau să felicit fosta și actuala conducere pentru ce au reușit să facă din ce era aici, probabil colegii vechi își aduc aminte, un teren viran, cu gunoaie, și a ieșit o fabrică de pe urma căreia o bună parte din cetățenii orașului își duc traiul. Nu vorbim doar despre cei 700 de angajați, ci de toți ceilalți care activează pe orizontală și celelalte fabrici care depind de producția de aici. Felicit inclusiv pe patronii acestei fabrici pentru curajul și luciditatea cu care au investit destul de mulți bani și au avut încredere că în orașul nostru vor găsi forța de muncă necesară. Iată că astăzi, în an aniversar, dânșii se pot lăuda cu foarte multe realizări. Eu personal și domnul președinte Horia Teodorescu vă felicităm și vă dorim succes în continuare în activitatea dumneavoastră “, a declarat cu acest prilej administratorul public al județului, Vasile Strat.
„Alegerea acestei zone pentru dezvoltarea unei fabrici de alumină a fost benefică pentru industria românească, una dintre cele mai performante la nivel de Uniunea Europeană. Aducem calde mulțumiri tuturor celor fără de care tot ce s-a realizat nu ar fi fost posibil: angajați actuali și veterani, parteneri de afaceri, reprezentanți ai comunității locale și ai administrației locale și de stat. Și acționarul nostru, după ce ne-am privatizat, provine tot din industrie. Din acest motiv am primit și suportul necesar ca să putem dezvolta tot grupul, să-l integrăm și să ne situăm la un nivel de competitivitate foarte ridicat “, a declarat directorul general Gheorghe Dobra.

Scurt istoric

Prin HCM nr. 48/1971 şi HCM nr. 50/1971 au fost aprobate amplasamentele şi documentaţiile tehnice pentru construirea întreprinderii de alumina şi haldei de şlam, având ca obiect de activitate la punerea în funcţiune, producerea unei cantităţi de 250 000 tone echivalent alumina calcinată/an.
Amplasarea la Tulcea a acestei industrii în apropierea Dunării maritime a fost aleasă:

În data de 31.08.1973 a fost recepţionata şi pusă în funcţiune prima capacitate de producţie alumina calcinată din România, produs necesar pentru Întreprinderea de Aluminiu Slatina.
Până la data de 30.06.1979 au avut loc extinderi etapizate privind creşterea randamentului şi a capacităţii de producţie până la 400 000 tone/an alumina calcinată.

În anul 2000, este depăşită capacitatea de producţie, aceasta fiind de 416 579 tone alumina calcinată, dar greutăţile legate de preţurile prohibitive în asigurarea cu energie electrică şi păcură, coroborate cu inflaţia din perioada respectivă, conduc la scăderea producţiei în următorii ani.
În anul 2005 ALUM SA este preluată de grupul ALRO SA, probabil singura soluţie de continuare activitate într-o lume tot mai globalizata.
În anul 2010: ALUM SA achiziţionează SMHL Sierra Leone, parte din strategia de dezvoltare a grupului Alro, asigurarea sursei de materie primă.
În anul 2018 ALUM SA produce întreaga cantitate necesară companiei Alro SA şi livrează şi la export nu numai alumina ci şi produse speciale.