Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” invitat la Festivalul „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” invitat la Festivalul „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”
 În perioada 30 iunie – 2 iulie 2017 se desfășoară la București cea de a XI-a ediție a Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și... Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” invitat la Festivalul „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”

 baladele dÎn perioada 30 iunie – 2 iulie 2017 se desfășoară la București cea de a XI-a ediție a Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu”. Organizatorul, Primăria Municipiului București, prin creart  – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, având TVR drept co-producător tradițional, a invitat și de această dată Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” să participe la eveniment, în temeiul unei îndelungate și fructuoase colaborări.

Festivalul își propune să aducă tradiția autentică în mediul urban prin muzică, dans și artă populară, promovând frumusețea, unicitatea fiecărei națiuni în contextul globalizării și al păstrării identității socio-culturale. Ediția din 2017 celebrează 11 ani de diversitate culturală, reunind în cele trei zile de festival peste 2.000 de artiști, ansambluri românești, ansambluri din străinătate (Coasta de Fildeș, Columbia, Polonia, Serbia, Grecia, Belgia, Germania, Republica Moldova), minorități și comunități (croată, maghiară, ucraineană, romă, germană, poloneză, turco-tătară, greacă, ruși-lipoveni).

Din programul festivalului fac parte o paradă a costumelor populare, spectacole de folclor autentic, un târg de meșteșuguri și produse tradiționale, o zonă dedicată concertelor de folclor reinterpretat – Fân Zone, o secțiune de folclor interpretat de copii, ateliere de creație, teatru pentru cei mici, precum și o zonă gastronomică.

Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” va participa vineri, 30 iunie 2017, la Parada costumelor populare ce se va desfășura între orele 15.00-16.00 pe traseul Piața George Enescu (Ateneul Român) – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Parcul Cișmigiu; de asemenea, va participa sâmbătă, 1 iulie 2017 cu un spectacol la scenă prevăzut a se desfășura în intervalul orar 17.00-17.30. Programul tulcenilor va fi compus astfel:

  1. Piesă instrumentală;
  2. suită de jocuri populare din zona DobrogeiHoră Gârliceanca, și un buchet de melodii:

– Laura Feraru              – „Bujorel de la fereastră

– Georgeta Nechifor      – „Zii din fluier și cimpoi

– Costel Atanasof          – „Bată-te focul mândruță

  1. Suită de jocuri populare din zona DobrogeiPopârlanul, urmată de un buchet de melodii – „Triști și negri rămân norii”, „Vin pescarii de la baltă”, „Frunză verde foi trifoi”, în interpretarea grupului vocal alcătuit din artiștii interpreți Georgeta Nichifor, Costel Atanasof, Petruța Buță, Laura Feraru.
  2. Suită de jocuri populare din zona Dobrogei – Baicoliu.

Începând cu anul 2016, Festivalul Internațional de Folclor „Muzici și Tradiții în Cișmigiu” este membru al CIOFF – Consiliul Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice și Artă Tradițională – partener al UNESCO.

La ediția precedentă a acestui festival peste 25.000 pe spectatori s-au bucurat de momentele artistice oferite de cei peste 2.000 de artiști sosiți din toate zonele țării și ale lumii.