Aparatul RMN de la Spitalul Județean Tulcea, inaugurat în prezența ministrului Sorina Pintea

Miercuri, 28 noiembrie 2018, la Spitalul Județean Tulcea, în prezența ministrului Sănătății, Sorina Pintea, a fost inaugurat oficial aparatul de rezonanță magnetică RMN, achiziționat la începutul acestui an, printr-un program guvernamental derulat de Ministerul Sănătăţii. Cu această ocazie, ministrul Sorina Pintea, însoțită de președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședintele Dumitru Mergeani, a efectuat o vizită în mai multe secții ale spitalului și a purtat discuții cu medicii și cu managerul Tudor Năstăsescu.

Punctual, discuțiile au vizat modul de aplicare a legislației în domeniu dar și probleme legate de necesarul de resurse umane și necesarul de investiții curente.

„Cred că peste 3-4 ani vom putea discuta despre un alt fel de spital sau despre un spital județean așa cum ar trebui el să arate. Până atunci discutăm de necesarul de reurse umane, medici pe diverse patologii. Politica de resurse umane rămâne la nivelul județului, pași s-au făcut, în sensul că autoritățile locale sprijină procesul de angajare a noi medici prin oferirea de locuințe și oferirea unor facilități suplimentare. Spitalul poate să ofere condiții normale pentru muncă pentru orice tip de patologii existente în structura de specialități a acestuia. Din păcate, nu este acoperit necesarul de medici de aici, nu pentru că nu s-ar găsi, ci pentru că nu doresc să vină în aceste zone, deși salariul și condițiile sunt atractive. Va trebui să mai gândim strategii legate de acest aspect“, a declarat ministru Sănătății.

În ceea ce privește nevoia de finanțare pe termen scurt, aceasta este legată de achiziția unor echipamente până la sfârșitul anului. Ministerul Sănătății  va sprijini financiar aceste achiziții, care sunt necesare pentru buna funcționare a anumitor specialități. „Mai mult decât atât, spitalul dorește o modificare a structurii  medicale, pe care consider că trebuie să o aplicăm cât mai repede, pentru  a răspunde nevoii de servicii reale existente în județul Tulcea.

Am rămas impresionată de curățenie, pentru că într-adevăr, este nevoie de proiecte, de ivestiții, dar dacă nu avem grijă de ceea ce avem, pot apărea foarte multe probleme. Mi-a plăcut atmosfera din Spitalul Județean, aș vrea să facem mai mult împreună cu toții, dar cred că este un cadru foarte bun pentru un medic să se dezvolte aici și sper să acoperiți nevoia de reurse umane în cât mai scurt timp“, a precizat ministrul Sorina Pintea.

 

Președintele Consiliului Județean, Horia Teodorescu și-a exprimat speranța că, după inaugurarea aparatului RMN, mai mult decât necesar pentru Spitalul Județean, următoarele achiziții care se vor efectua până la sfârșitul anului vor rezolva măcar o parte a problematicii din spital. „Nutrim speranța că și pe anul viitor, atât prin bugetul Ministerului Sănătății, cât și prin cel al Consiliului Județean, să completăm tot ceea ce este de strictă necesitate în actul medical, iar pe viitor, și am responsabilitatea a tot ceea ce spun, ceea ce se va întâmpla în sănătatea tulceană va fi la un nivel de la mediu în sus. Nu vreau să spun că vom fi în top, dar vom atinge ceea ce își dorește populația județului Tulcea, dar și ceea ce își doresc în mod special medicii, respectiv condiții pentru a-și putea practica meseria la standardele și cu o dotare actualizată la vremurile pe care le trăim“, a declarat președintele Horia Teodorescu.

Cu același prilej, conducerea Consiliului Județean Tulcea a prezentat portofoliul de proiecte ce privesc Spitalul Județean de Urgență, respectiv proiecte aflate în etapa de contractare, în valoarea de peste 12 milioane de euro, precum și proiecte în pregătire, în valoarea de 50 de milioane de euro, privind reabilitarea, modernizarea și extinderea acestei unități spitalicești.