Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

ARBDD a finalizat acțiunea de repopulare cu icre embrionate de șalău  pe anul 2017 ARBDD a finalizat acțiunea de repopulare cu icre embrionate de șalău  pe anul 2017
În perioada 30 martie -20 aprilie 2017, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfășurat o nouă serie de acțiuni de repopulare a complexului... ARBDD a finalizat acțiunea de repopulare cu icre embrionate de șalău  pe anul 2017

icre embrionate 2017 (9)În perioada 30 martie -20 aprilie 2017, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a desfășurat o nouă serie de acțiuni de repopulare a complexului lagunar Razim-Sinoe cu icre embrionate de şalău. Este al patrulea an consecutiv în care continuă campania de refacere a stocurilor de șalău prin tehnologia de reproducere naturală dirijată, cu sprijinul direct al asociațiilor de pescari din zona Sarichioi, care au pus la dispoziție reproducători începând din luna octombrie 2016.

Prima etapă a campaniei a avut loc pe data de 30 martie 2017, când au fost pregătite țarcurile şi au fost eliberaţi un număr de 280 de reproducători iar lansarea propriu-zisă a icrelor embrionate s-a desfășurat în 4 etape succesive: pe 6 aprilie (252 cuiburi), pe 11 aprilie (312 cuiburi), pe 14 aprilie (250 cuiburi) și pe 20 aprilie (204 cuiburi), cu un total de 1018 cuiburi de icre embrionate de șalău.

icre embrionate 2017 (8)Complexul lagunar Razim – Sinoie este cel mai mare rezervor natural de specii de peşti de apă dulce al ţării noastre, cu un deosebit  potenţial de hrană naturală pentru şalău – una dintre speciile cu cea mai însemnată valoare comercială. Specie nemigratoare care trăieşte în apele dulci stătătoare sau lin curgătoare suportând apele salmastre (până la 13-15 % salinitate), şalăul preferă apele curate, cu hrană abundentă şi care prezintă zone cu nisip. Lagunele Razim şi Sinoie au un deosebit  potenţial de hrană naturală pentru şalău, reprezentată de cele 9 specii de guvizi care s-au  identificat  aici în număr foarte mare.

Reproducerea naturală a acestei specii se face prin depunerea icrelor pe un substrat vegetal de rădăcini adventive de salcie, rezultatele fiind în mod decisiv influențate de un complex de factori naturali (temperatura, calitatea apei, etc). Având în vedere anii cu reproducere naturală redusă, procedeul de reproducere natural dirijată prin popularea cu icre embrionate de șalău s-a demonstrat a fi o modalitate eficientă de susținere a acestei specii. Stația de la Enisala are o capacitate de 2 000 cuiburi de icre embrionate, iar un cuib conține 30 000 de icre din care rezultă în anul trei de creștere un număr de 80 – 100 pești de consum cu greutatea de 1,5 kg / buc.

Procesul de reproducere natural dirijată se realizează în luna aprilie iar lansarea celor peste  1000 cuiburi embrionate din anul acesta a fost finanțată de ARBDD din venituri proprii constituite din sumele aferente permiselor de acces in RBDD.