Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Astăzi, pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea se va găti live borș lipovenesc de Jurilovca Astăzi, pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea se va găti live borș lipovenesc de Jurilovca
Astăzi, între orele 16.00 și 18.00, pe faleza Ivan Patzaichin din Tulcea va avea loc un show culinar inedit, în timpul căruia pescarii din... Astăzi, pe Faleza Ivan Patzaichin din Tulcea se va găti live borș lipovenesc de Jurilovca

Astăzi, între orele 16.00 și 18.00, pe faleza Ivan Patzaichin din Tulcea va avea loc un show culinar inedit, în timpul căruia pescarii din Jurilovca vor găti în fața publicului deja celebrul borș lipovenesc de Jurilovca.

„În urmă cu 14 ani, în 2009, am început, în Jurilovca, serbarea – devenită ulterior festival  – borșului pescăresc sau lipovenesc de pește. De la 300 de participanți, la prima ediție, am ajuns, anul trecut, la 100.000 de oameni din întreaga țară care ne-au vizitat în cele două zile ale festivalului. Pentru o comună cu 4.600 de locuitori este o performanță. Practic, timp de două zile, populația comunei noastre crește de peste 20 de ori.

Astăzi am fost invitați pe faleza Ivan Patzaichin pentru a împărtăși cu tulcenii savoarea acestui borș, care a devenit un adevărat motor de promovare și, de ce nu, de dezvoltare pentru comuna Jurilovca și chiar și pentru județul Tulcea”, a declarat Eugen Ion, primarul comunei Jurilovca.

 

În spațiul pus la dispoziție de către organizatori va fi recreat, simbolic, interiorul unei case din Jurilovca, folosindu-se materiale specifice zonei și creații ale meșteșugarilor locali. În „curte”, pescarii vor găti în ceaune captura de pește a zilei, după rețeta care atrage anual atâția turiști în localitatea de pe malul lacului Razelm.

 

„Îi mulțumesc președintelui Horia Teodorescu pentru invitație și pentru că ne-a dat posibilitatea de a participa la evenimentul de inaugurare a Falezei Ivan Patzaichin. Pentru tulceni este un moment istoric, iar pentru noi este o bună ocazie de a-i convinge pe locuitorii municipiului că-i așteptăm în vizită cu brațele deschise. Peste doar o lună și câteva zile, pe 2 septembrie, va începe Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca și sperăm să-i bucurăm pe cât mai mulți dintre oamenii din Tulcea cu recitalul extraordinar al lui Goran Bregovic, care va dura 90 de minute, în chiar prima seară a Festivalului”, a mai spus Eugen Ion.