Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Au fost semnate contractele pentru două drumuri județene Au fost semnate contractele pentru două drumuri județene
Drumul care face legătura între Stejaru și Cerna, dar și cel care duce de la Valea Teilor la Nicolae Bălcescu vor fi modernizate cu... Au fost semnate contractele pentru două drumuri județene
Horia Teodorescu

Horia Teodorescu

Drumul care face legătura între Stejaru și Cerna, dar și cel care duce de la Valea Teilor la Nicolae Bălcescu vor fi modernizate cu fonduri europene, asigurate prin Programul Operațional Regional pentru zona de Sud Est (în afara teritoriului cuprins în arealul acoperit de mecanismul financiar Investiții Teritoriale Integrate).

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre primele contracte de finanțare din regiunea de Sud Est semnate prin Programul Operațional Regional 2014-2020: este vorba despre două investiții ce vor fi derulate în județul Tulcea, ambele având ca beneficiar Consiliul Județean Tulcea.
54 de kilometri de drum modern între Stejaru și Cerna
DJ 222 B va fi modernizat, așadar, pe o lungime de 54 de kilometri, între localitățile tulcene Stejaru și Cerna. Proiectul, care are o valoare totală de 22 milioane de euro, presupune realizarea unor poduri, podețe, amenajarea drumurilor laterale, a intersecțiilor. Un element specific pentru această perioadă de accesare este aceea a pistelor de biciclete, care, cuprinse în proiect, cresc punctajul acordat.
Așadar, în cadrul acestui proiect vorbim și despre o pistă de biciclete de 2,5 kilometri (între Cerbu și Sâmbăta), 23.000 de metri pătrați de trotuare, 20 de stații de autobuz.
Investiție de 11 milioane de euro pentru modernizarea unui drum județean
De asemenea, urmează să fie modernizat drumul dintre Valea Teilor și Nicolae Bălcescu, investiție care va fi realizată din două surse: pe fonduri europene, prin Programul Operațional Regional – non ITI (drumul de la Niculițel la Sarichioi), restul urmând a intra la finanțare cu fonduri asigurate prin mecanismul Investiții Teritoriale Integrate.
„La momentul în care am gândit acest proiect, Valea Teilor și Izvoarele nu erau prinse în ITI, astfel că, pentru a nu pierde șansa de a beneficia de fondurile europene, am accesat prin POR fonduri pentru această regiune, urmând ca restul să fie reabilitat cu fonduri ITI, acolo unde nu există o concurență“, a declarat președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.
Proiectul de 11 milioane de euro pentru semnat deja contractul cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene presupune reabilitarea șoselei, a drumurilor laterale, pistă de biciclete de peste 3 kilometri, 10 stații de autobuz, etc.

Alte drumuri, finanțate prin ITI
De asemenea, până pe data de 15 iulie 2017, specialiștii Consiliului Județean Tulcea urmează să depună, spre finanțare, proiecte pentru modernizarea altor trei drumuri județene (de data aceasta, parte a arealului ITI): este vorba despre drumul Niculițel – Turda – Sarichioi (17 milioane de euro), Vișina – Ceamurlia (9 milioane de euro), Enisala – Babadag – Slava Rusă (7 milioane de euro).
La momentul de față, se află în lucru documentele aferente proiectului de modernizare a drumului Tulcea – Chilia Veche, poate cel mai important drum județean care ar urma să fie realizat în această perioadă de accesare, cu fonduri asigurate prin ITI Delta Dunării.
„Până la sfârșitul acestui an, am speranța că vom putea să semnăm contractul de finanțare. În această situație, se impun o serie de studii specifice care îngreunează procedurile. (…) Orice soluție tehnică va fi implementată, ea va fi una agreată de Ministerul Mediului și de ARBDD“, a transmis președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.