Austeritatea – proiect de țară

Săptămâna aceasta am susținut o declarație politică referitoare la măsurile de austeritate la care s-au angajat guvernanții noștri în discuțiile cu liderii Comisiei Europene.

Am aflat, cu stupoare, despre promisiunile făcute de către guvernanții noștri liderilor europeni, în speranța primirii fondurilor europene pentru Planul de Redresare și Reziliență.
În loc să meargă la Bruxelles cu proiecte bine documentate, care să poată fi finalizate până în 2026 și care să aducă o multiplicare a veniturilor la bugetul de stat, ei au promis austeritate pe toate planurile.
După ce că au nesocotit legile în vigoare și au amânat majorarea pensiilor și a salariilor, acum promit că vor menține înghețate aceste venituri. Nu numai că nu le vor mări cum au promis și cum trebuie conform legii, dar nici măcar nu le vor indexa cu inflația, în traducere liberă asta înseamnă o scădere a puterii de cumpărare a românilor.
Actualii guvernanți au promis că vor menține la nivelul actual cheltuielile cu pensiile, nefiind preconizate creșteri pe termen scurt și mediu. Efectiv nu știu cum vor reuși acest lucru, mai ales că datele ne arată că vor fi mai mulți pensionari peste un an, asta înseamnă că vor tăia din pensii?
Desigur, mai există și varianta măririi vârstei de pensionare, visul PNL-ului de când a venit la guvernare. Poate au de gând să mărească vârsta de pensionare la 100 de ani, să nu-și mai bată capul cu plata acestora. Este inadmisibil modul în care actualii guvernanți tratează pensionarii și românii, în general.
De altfel, au promis și înghețarea salariilor, ceea ce înseamnă nu numai că puterea de cumpărare a românilor va scădea, dar și că se vor menține inechitățile dintre venituri din sistemul bugetar.
Mai mult, au plusat cu eliminarea unor facilități fiscale (impozitul pe venit, impozitul pe profit și contribuțiile sociale) și creșterea impozitului pe proprietate.
Deși toate studiile economice din ultimile două decenii arată că austeritatea nu ajută deloc revenirea economică, din contră, coaliția PNL-USR-UDMR are un singur proiect de țară –AUSTERITATEA.
Toate țările acordă mai multe facilități fiscale și măresc stimulentele pentru a ajuta economia țărilor lor să iasă din recesiune, noi facem din austeritate unica reformă.
PSD se opune ferm acestor măsuri ilogice și care aruncă și mai mulți români în sărăcie și se va folosi toate mijloacele legislative pentru a bloca astfel de aberații.
Acest plan al guvernanților ne arată că suntem obligați să depunem o moțiune de cenzură și să scăpăm de Guvernul austerității cât mai repede.

Deputat Mirela Furtună, deputat PSD Tulcea