Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Avertisment serios al deputatul Neviser Zaharcu: „România riscă să piardă fondurile europene destinate sănătăţii!” Avertisment serios al deputatul Neviser Zaharcu: „România riscă să piardă fondurile europene destinate sănătăţii!”
Deputatul PSD de Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, avertizează că România ar putea pierde fondurile europene destinate sănătăţii, într-o interpelare parlamentară transmisă ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei... Avertisment serios al deputatul Neviser Zaharcu: „România riscă să piardă fondurile europene destinate sănătăţii!”

zaharcuDeputatul PSD de Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, avertizează că România ar putea pierde fondurile europene destinate sănătăţii, într-o interpelare parlamentară transmisă ministrului Sănătăţii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu.

„Potrivit unor informaţii vehiculate în mediile medicale, România este la un pas de a pierde posibilitatea de a accesa în acest an pentru sănătate. Acest lucru se datorează faptului că Ministerul Sănătăţii nu a reuşit să mobilizeze în timp util funcţionarii publici din cadrul Direcţiilor de Sănătate Publică sa carteze serviciile de sănătate. Cu alte cuvinte, solicitările Comisiei Europene în acest sens nu au fost realizate, în prezent existând riscul suspendării fondurilor UE pe întreg domeniul Sănătate în 2016”, a subliniat parlamentarul tulcean, în documentul oficial înaintat conducerii MS.

„Practic, susţine deputatul medic, Ministerul Sănătăţii avea de rezolvat o listă întreagă de măsuri, pentru a putea primi deconturile pe proiectele cu fonduri UE de la Comisia Europeană. Lista a fost stabilită în 2014, iar termenul final pentru realizarea lor a fost 31 ianuarie 2016. Între obiectivele şi măsurile urgente ce ne-au fost impuse şi nu au fost îndeplinite se numără Planul naţional pentru gestionarea deşeurilor, strategia globală a sectorului de transporturi, cartarea serviciilor de sănătate în detaliu, precum şi condiţionalitatea tematică privind sănătatea. Toate acestea nu au fost realizate, iar Comisia Europeană a avertizat că nu vom mai primi bani pentru acest an”.

Având în vedere situaţia prezentată, parlamentarul social democrat a trimis ministrului Sănătăţii următoarele întrebări: „1. Care este adevărul în ceea ce priveşte pericolul iminent ca Sănătatea să nu mai primească finanţare pe proiecte europene în acest an?; 2. Ce deficite şi întârzieri avem în acest moment referitor la cerinţele Comisiei Europene?; 3. Există o strategie la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru a remedia obiectivele asumate, astfel încât să nu pierdem banii europeni?; 4. De ce nu a fost respectat termenul de conformare al Comisiei Europene, cum o să procedaţi în acest caz şi care este stadiul măsurilor făcute până acum de MS în această solicitudine?; 5. Care sunt pierderile suferite de sistemul de sănătate în urma acestei situaţii?”.

„Vă reamintesc faptul că premierul Dacian Cioloş a declarat, în data de 20 noiembrie 2015, că există proiecte de spitale blocate deoarece România nu a îndeplinit condiţionalităţile cerute de Comisia Europeană pentru a asigura finanţarea lor din fonduri structurale. Premierul a dat ca exemplu în acest sens lipsa unei analize strategice a infrastructurii spitaliceşti, condiţia principală legată de cartarea serviciilor de sănătate”, se arată în finalul interpelării parlamentare a deputatului Neviser Zaharcu.

 

Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser Zaharcu, 4 aprilie 2016