Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Aviz favorabil pentru ca taxa de clawback la medicamentele autohtone sa fie eliminată Aviz favorabil pentru ca taxa de clawback la medicamentele autohtone sa fie eliminată
Comisia de Buget Finanțe din cadrul Camerei Deputaților a avizat pozitiv un proiect privind reducerea taxei clawback pentru medicamentele generice, care va avea ca... Aviz favorabil pentru ca taxa de clawback la medicamentele autohtone sa fie eliminată

Comisia de Buget Finanțe din cadrul Camerei Deputaților a avizat pozitiv un proiect privind reducerea taxei clawback pentru medicamentele generice, care va avea ca efect direct reducerea prețurilor, dar și încurajarea producătorilor interni.

„Oamenii care ne-au ales, părinţii şi bunicii noştri, chiar şi noi avem nevoie de medicamente generice, autohtone mai ieftine. În data de 18 dec 2019 în comisia pentru buget, finanţe şi bănci am acordat vot pentru aviz favorabil pentru ca taxa de clawback la medicamentele autohtone să fie eliminată. În forma actuala taxa de clawback este discriminatorie pentru producătorii romani de medicamente din ultimii ani, care este datorată creşterii cheltuielilor cu tratamente scumpe. Menţinerea legislaţiei în forma actuala va duce la falimentarea industriei farmaceutice autohtone. Consiliul consultativ a acordat aviz favorabil propunerii legislative de eliminare a taxei de clawback urmează raportul comisiei de sănătate şi votul final în plenul camerei deputaţilor care este camera decizională “a declarat deputatul tulcean Anișoara Radu.

Taxa clawback, introdusă temporar în 2009, ca măsura de control a cheltuielilor bugetare, în urma crizei financiare globale care a afectat şi România, a rămas în vigoare, fără a fi modificată baza de calcul (până în decembrie 2018). Taxa clawback a determinat o fluctuaţie semnificativă, făcând din aceasta cea mai instabilă sarcină fiscală din ţara noastră.

„Taxa clawback, despre care autorităţile spun că este un instrument moderator al costurilor în sănătate, este de fapt un mecanism injust prin care medicamentele accesibile, cele utilizate de milioane de români, devin nerentabile şi dispar din piaţă”, potrivit domnului Adrian Grecu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).

Deşi în prezent există o înţelegere foarte clară a situaţiei din partea autorităţilor, s-a format un blocaj la etapa de legiferare şi implementare a unor măsuri care să menţină medicamentele ieftine în piaţă şi implicit să asigure accesul pacienţilor români la ele, după cum ne-a precizat preşedintele APMGR.