avocații tulceni, solidari împotriva deciziei Consiliului Superior al Magistraturii

Avocații tulceni sunt solidari cu colegii din țară criticând decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a apăra reputația unei judecătoare din Iași ce a amendat un avocat. Georgiana Ştefan de la Tribunalul Iaşi l-a amendat cu 5.000 lei pe avocatul Gheorghe Potomeanu în vârstă de 70 de ani, după ce acesta i-a cerut să îl lase să părăsească sala de judecată pe motiv că se simte rău. Judecătoarea l-a ţinut în sala până când avocatul a leşinat: “Stai jos, îţi dau amendă”. UNBR acuza abuzul judecătoarei: “Tratamente inumane, de natură să afecteze dreptul la viaţă al avocatului”
“Baroul Tulcea, prin Consiliul Baroului îşi manifesta susţinerea faţă de poziţia adoptată de Comisia Permanentă a U.N.B.R. din data de 8 iunie 2020, ca urmare a Comunicatului C.S.M. din data de 4 iunie 2020.

Am constatat cu dezamăgire şi mâhnire că C.S.M. a apreciat din nou, că este necesară adoptarea unei hotărâri pentru apărarea reputaţiei unui judecător, fără a lua în calcul rolul de partener egal al avocatului în înfăptuirea actului de justiţie.

Cum, cazuri similare cu cel petrecut la laşi se întâmplă în multe alte instante din ţară, dar ele nu sunt semnalate, poziţia U.N.B.R. şi a celorlalte Barouri din ţară, o considerăm oportună în astfel de cazuri.

Baroul Tulcea considera că numai printr-un dialog bazat pe respect reciproc, interprofesional, decent, se pot soluţiona astfel de situaţii cum a fost cea de la Tribunalul Iaşi.

Suntem solidari cu colegii din Baroul Iaşi şi le dăm asigurări că vom fi alături de ei în toate demersurile ce le vor întreprinde pentru apărarea şi respectarea drepturilor profesiei de avocat”.