„BAFTĂ , ZODIE ȘI CHILIPIR“.MAESTRUL ȘTEFAN COMAN, MARCAT DE DRAGOSTEA TULCENILOR

„Aveam noi pe vremuri, la ziar,cănd stătem la un pahar de vorbă, o „povestioară “, cea cu „mă iubeşte poporul “. Pe dumneavoastră chiar vă iubeşte mult popor, am văzut. Cum se simte această dragoste, cum o resimţiţi ca sentiment şi dacă emoţiile au rămas aceleaşi de-a lungul timpului, odată cu trecerea anilor?

Ștefan Coman: „Este un sentiment foarte puternic care mă pătrunde până în interiorul sufletului meu, pentru că aici în cămara sufletului meu, publicul său poporul meu și ziceți dumneavoastră a avut și au un loc deosebit. Publicul a fost pentru mine principalul critic al întregii activități pe care am desfășurat-o până acum. Cred că tot ce am făcut până acum, am făcut din suflet și cu toată dragostea, iar ceea ce simt arată că mi s-a întors acum înzecit.
Emoția a fost factorul principal pe care eu am simțit-o și o simt pentru tot ceea ce fac. Nu există spectacol, moment de prezentare, etc., în care să nu am ochii umezi. Sunt totuși un om cu mare bun simț dar și emotiv. De e Fecioară, asta spune totul “.

Aţi mai fost la emisiuni nenumărate, la concursuri, care a fost diferenţa acum, din punctul dumneavoastră de vedere, faptul că prin intermediul tehnologiei – social media, se poate interacţiona direct cu publicul, a schimbat ceva?

Ștefan Coman: „Adaptarea este factorul principal în reușitele oricui. A nu te adapta la cerințele adecvate înseamnă a nu reuși să transmiteți valorile cultural – tradiționale publicului. Este un mod mai ușor de comunicat dar fără a face rabat de la respectul față de tradițiile populare.
Este o condiție pe care dacă știi că o fortifici, pătrunzi mai ușor la sufletul iubitor de folclor și nu numai “.

Pentru cei care nu sunt la curent, pentru ca nici noi cei care ne ştim de mult timp, nu putem realiza, cum arata programul unei zile de lucru pentru omul Ştefan Coman?

Ștefan Coman: „Acum (cu piciorul) este infernal șu nu îi doresc nimănui nici măcar prietenilor cu toate că acum dormitorul (patul) meu este birou de lucru care începe de la ora 09:00 (după injecție) şi se termină târziu în noapte.
Până acum, dimineața la ora 6: 30 deșteptarea, apoi toaleta de dimineață, mic-dejun –zilnic – după ora 08:00 la Ansamblu și aici… seară după 17:00 la masă, apoi iar la ansamblu, alte zile spectacole, repetiții cu ansamblul de copii, vineri, sâmbătă și duminică, încă de luni până duminică 8-23 sau mai târziu.
– Cursuri de dans – Luni-joi
– Corespondența – Festivaluri. Cam așa… “.

Aveţi un trecut şi un prezent cunoscut de public, cum vedeţi viitorul Ansamblului sau ale proiectelor pe care le-aţi înfințat şi dezvoltat?

Ștefan Coman: „Trecut bogat, dar și viitor bogat. Dacă tot ce s-a construit a fost pentru comunitate, spectacole, turiști iubitori de frumos dar și pentru respectul față de neamul românesc, existența lor depinde nu numai de noi dar şi de administrația locală, Primărie – Consiliul Local. Fără ajutorul lor, existența noastră și a tuturor activităților nu cred că ar avea viață lungă. În 2010 am avut o cumpănă dar rezolvarea a venit foarte repede de la cei care o demonstrează și acum că ne iubesc. Acest lucru ne obligă la mai mult și eu cred totuși că nu i-am dezamăgit “.

Ce v-a emoţionat cel mai mult în toată această campanie legat de emisiunea lui Măruţa?

Ștefan Coman: „Când am intrat în platou cu rotile și i-am văzut pe toţi cu lacrimi în ochi (Ansamblul Baladele Deltei, atunci chiar și eu mi-am stăpânit cu greu emoțiile și lacrimile) și votul tuturor celor care au demonstrat că folclorul nu are granițe și că suntem în sufletul lor.
Când, după emisiune am fost sunat de Florentina Satmari, care mi-a spus că la vârsta dumneaei am făcut-o să plângă, iar pe lângă dans, foarte mulți au spus același lucru. Eu nu am venit să impresionez și am vrut să fiu alături de colegii mei pentru că am simțit că acolo este locul meu. Doctorul a spus că nu este de acord să merg, este foarte periculos. Eu nu am văzut de ce este așa periculos – vroiam să fiu doar cu ei. Le mulțumesc tuturor tulcenilor pentru că întotdeauna au fost alături de noi! “.

P.S.Pentru cei nefamiliarizați, urarea „Bafta, zodie și chilipir“ este marcă înregistrată Stefan Coman, alături de alta, pentru prietenii zburdalnici….