Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o iniţiativă legislativă care elimină condiţia de cvorum la referendumul naţional şi propune ca în cazul revizuirii Constituţiei...

Senatorul PSD Trifon Becalurencu a depus o iniţiativă legislativă care elimină condiţia de cvorum la referendumul naţional şi propune ca în cazul revizuirii Constituţiei condiţia de validare să fie participarea a cel puţin 30% plus unul din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente.

Senatorul PSD propune eliminarea din Legea referendumului a prevederii conform căreia „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

De asemenea, în cazul referendumului pentru revizuirea Constituţiei, iniţiativa legislativă propune stabilirea unei condiţii de validare în situaţia în care prezenţa la urne este de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

„Referendumul pentru revizuirea Constituţiei este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, se arată într-un alineat nou propus pentru a fi introdus în Legea referendumului.

Totodată, senatorul social-democrat propune ca în cazul referendumului local condiţia pentru validare să fie participarea a cel puţin jumătate plus unul dintre alegătorii din listele electorale permanente.(Mediafax)

În motivarea la proiectul de lege, Trifon Belacurencu susţine că „în România nu există motive întemeiate pentru care cvorumul să nu fie eliminat în privinţa referendumului”.

„România a avut deja două referendumuri unde voinţa suverană a poporului român a fost denaturată de existenţa cvorumului, asimilând persoanele care se abţin cu partizanii votului negativ şi promovând forme de boicot”, arată Belacurencu. (Mediafax)

„Este ideea mea, nu m-am consultat cu colegii din PSD sau din USL. Am plecat de la experienţa din această vară cu referendumul privind demiterea preşedintelui. Am considerat, respectând şi spiritul Constituţiei, că un număr de aproape o treime dintre cei înscrişi în liste este suficient pentru validarea referendumului”, a declarat Trifon Belacurencu pentru TRV.