Bilanț REGIO: În perioada 2014-2020, județul Tulcea va avea o alocare de șapte ori mai mare prin POR

La întâlnirea de lucru care a avut loc joi, de la ora 12.00, la sala Dobrogea a Consiliului Județean Tulcea au participat și președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, prefectul Marin Bădiță, primarul municipiului, Constantin Hogea, reprezentanți ai beneficiarilor Programului Operațional Regional 2007-2013.

Directorul ADR-SE, Luminița Mihailov, a vorbit despre REGIO – Programul Operaţional Regional care finanţează în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, respectiv în judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea și despre realizările acestei perioade de accesare, în cifre: 480 proiecte, în valoare de aproximativ 544 milioane de euro, reprezentând peste 95% din valoarea alocata regiunii.

Valoarea sumelor rambursate către beneficiari ajunge la aproximativ 306 milioane de euro, reprezentând aproximativ 54% din totalul fondurilor alocate de 571,60 milioane de euro.

Președintele Teodorescu: „POR este cel mai dinamic Program“

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a vorbit despre principalele proiecte derulate de administrația județeană în perioada 2007-2013:

–         Modernizarea infrastructurii de acces către zona turistică Murighiol – Uzlina-Dunavăț-Lacul Razim

–         Restaurarea şi reabilitarea a două clădiri de patrimoniu din municipiul Tulcea, incluse in circuitele turistice regionale

–         Reparația capitală, reabilitarea si modernizarea imobilului din Tulcea, str. Gloriei nr.4, pentru funcționarea Centrului National de Informare si Promovare Turistică Tulcea

–         Valorificarea turistică a mănăstirilor tulcene prin îmbunătăţirea infrastructurii de acces şi de mediu

–         ,,Achiziționare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea de Dezvoltare Sud-Est”

–         Reabilitarea si modernizarea  Spitalului Județean de Urgență Tulcea

–         Punerea în valoare a Bazilicii Paleocreștine cu Cripta din comuna Niculițel, județul Tulcea prin reabilitarea acesteia si crearea infrastructurii conexe

„Acest program, cel mai dinamic și cel mai performant, și-a lăsat amprenta asupra județului Tulcea prin investițiile în infrastructură, drumuri, sănătate, educație“, a precizat Teodorescu.

În completare, directorul Luminița Mihailov a amintit faptul că în perioada 2007-2013 județul Tulcea a avut o alocare de 50 de milioane de euro, în perioada de programare 20174-2020, prin ITI, județul va avea o alocare de 330 de milioane de euro.

„Vorbim despre o creștere semnificativă. Este o alocare de aproape șapte ori mai mare pentru acest Program Operațional“, a mai adăugat președintele CJ Tulcea.