” Bugetul coaliției de centru-noaptea taie salariile din sistemul medical”

Deputat Mirela Furtună

„A fost publicat bugetul pe anul 2021 al Guvernului austerității, format în jurul coaliției de centru-noaptea.

Bugetul pare să se axeze pe trei piloni principali: 1. sărăcie la populație; 2. austeritate în Sănătate; 3. penurie în Educație.
Este evident că Guvernul se răzbună pe toate categoriile sociale, de la pensionari la bugetari și de la studenți la angajații din mediul privat, dar astăzi mă voi axa pe o singură temă, cea a înghețării salariilor în sănătate.
În fapt, acest guvern iresponsabil a tăiat cu aproximativ 11% bugetul de la Ministerul Sănătății, un lucru inadmisibil în condițiile în care încă avem o criză sanitară, iar spitalele noastre iau foc din cauza suprasolicitării.
Mai e un aspect important de menționat, prin Legea salarizării promovată de PSD medicii și asistentele au primit prioritate la salarizare, pentru a menține personalul calificat din sănătate în țară.
Totuși, în sistemul medical nu lucrează doar medici și asistente, ci și personal de suport, așa-numitul personal TESA. Acesta trebuia să cunoască, conform legii, creșteri salariale succesive până în 2022.
Actualul Guvern a decis înghețarea tuturor creșterilor și, drept urmare, personalul TESA din sistemul medical rămâne la un nivel salarial inadecvat.
Nu putem avea un stat coerent dacă păstrăm inechitățile de salarizare din sistemul bugetar. Unitățile medicale nu pot funcționa fără personalul de suport, care trebuie să aibă salarii în conformitate cu legea în vigoare.
Angajații TESA din unitățile medicale nu cer altceva decât să se respecte legea în vigoare, nimic mai mult.
Cum este posibil să crești bugetul Serviciului de Protecție și Pază cu 50%, în condițiile în care nu ai niciun eveniment major în anul 2021, cum au fost, de exemplu, Președinția României la Consiliul UE sau vizita Papei în România, și să tai de la Sănătate?
Chiar sunteți atât de cinici? Chiar nu înțelegeți că un stat nu e o firmă, iar voi nu sunteți simpli contabili?
Vom lupta în Parlament pentru a corecta aceste anomalii, dar cred că e momentul să plecați acasă, dacă nu vă pricepeți la guvernare sau dacă o faceți cu rea-credință.”

Deputat PSD Tulcea, Mirela Furtună