Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

În perioada august – octombrie 2012, Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea are ca prioritate creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin prevenirea și...
Sfaturile poliţiştilor

Sfaturile poliţiştilor

În perioada august – octombrie 2012, Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea are ca prioritate creșterea gradului de siguranță al cetățenilor prin prevenirea și combatarea infracțiunilor de tâlhărie, atât din mediul urban cât și din mediul rural.

Principalele linii de acțiune sunt reprezentate de cunoașterea fenomenului și identificarea cauzelor și condițiilor favorizante, reducerea riscului de victimizare prin luarea unor măsuri preventive.

Din analiza fenomenului infracțional, au rezultat o serie de date referitoare la cauzele și împrejurările ce au determinat și favorizat comiterea tâlhăriilor, după cum urmează:

– adaptarea unui comportament favorizat și inexistența unui minim de măsuri de protecție din partea cetățenilor (expunerea la vedere a obiectelor de valoare, consumul de alcool, etc.);

– tendința anumitor persoane de a ține în locuință sume importante de bani;

– factori de natură socială, cum ar fi abandonul școlar, pierderea locului de muncă, scăderea nivelului de trai, lipsa de protecție socială, etc.

 Pe această cale, Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea recomandă următoarele:

– Evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate: câmpuri, parcuri, șantiere.

– Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci).

– Când observaţi că sunteti urmărit de un individ sau de mai mulţi deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitaţi ajutorul oamenilor din jur.

– Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări).

– În ziua în care vă primiţi salariul treceţi întâi pe acasa pentru a vă lăsa banii, apoi mergeţi la cumpărături doar cu suma necesara.

– Nu vă lăsaţi atraşi în zone întunecate de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).

– Nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă.

 Recomandări pentru spatiile comune ale imobilelor:

– Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele invocate.

– La intrarea într-un imobil fiţi foarte atenţi dacă în hol sau în zonele întunecate nu se afla persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni.

– Orice persoană necunoscută care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgenţă. Alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul apelaţi la cea mai apropiată unitate de Poliţie

– Folosiţi orice motiv pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute. Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora. Instruiţi-vă în acest sens şi copiii.

– Luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului trebuie să rămână aprinse odată cu lăsarea întunericului.

– Închideţi uşa imobilului dupa ora 22 sau protejaţi imobilul cu un interfon.