Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Cetatea Histria va putea fi restaurată Cetatea Histria va putea fi restaurată
     Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat cu majoritate confortabilă, 212 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 52 de abțineri,... Cetatea Histria va putea fi restaurată

     Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, a adoptat cu majoritate confortabilă, 212 voturi pentru, niciun vot împotrivă și 52 de abțineri, o inițiativă legislativă care va permite restaurarea și punerea în valoare a Cetății Histria.

            Este una dintre inițiativele pe care le-am promovat, alături de mai mulți colegi parlamentari, în vederea creșterii turismului în zona noastră, dar și pentru salvarea patrimoniului nostru istoric.

            Deși au existat proiecte și inclusiv fonduri nerambursabile pentru reabilitarea Cetății, acestea nu putut fi operaționalizate deoarece aceasta se afla într-o zonă strict protejată din Rezervația Biosferei ”Delata Dunării”.

            Prin modificarea art. Art. 23, alin.(1) din  Ordonanța de Urgență   nr. 57/2007 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice se va reglementa ca aceste activități de restaurare, de punere în valoare a acestor zone strict protejate, să se desfășoare conform prevederilor legale în vigoare.     

            Am decis să promovez, alături de mai mulți colegi, această inițiativă mai ales după ce a venit a venit confirmarea, la finalul anului 2022, că proiectul de de restaurare şi punere în valoare a sitului arheologic Cetatea Histria a fost pierdut din cauza faptului că nu s-a reușit obținerea avizului de mediu. Mi-am dat seama atunci că singura ieșire din această situație poate fi reprezentată de modificarea legii privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, întrucât, știm foarte bine, obiectivul se află într-o zonă strict protejată.

Soluția legislativă a avut la bază două principii: faptul că o lege trebuie să aibă caracter general, deci nu se putea referi expres doar la cetatea Histria, însă odată cu promulgarea ei toate obiectivele de genul acesta din zone strict protejate vor putea fi puse în valoare; iar al doilea principiu a fost cel al menținerii situației juridice, respectiv să rămână o zonă strict protejată.

În sfârșit, Cetatea Histria va putea fi reabilitată și integrată în circuitul turistic dobrogean!

Deputat PSD Tulcea,  Mirela Furtună