Cheltuielile Guvernului, decontate de administraţiile locale

Deputatul Trifon Belacurencu

Deputatul Trifon Belacurencu

Senatorul Trifon Belacurencu a criticat în cadrul unei conferințe de presă modul în care actualul Guvern MRU a preluat anumite practice dubioase de la Guvernul Boc,în special abuzul de Ordonanțe de Guvern.

„Primul-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, şi-a început mandatul continuând vechea tradiţie a promovării ordonanţelor de urgenţă.
A treia ordonanţă de urgenţă din anul 2012, şi a doua promovată de actualul premier loveşte foarte grav în autonomia autorităţilor locale.
Ordonanţa de urgenţă nr.3/2012 privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2012 are intenţia de a falimenta un numar mare de primării.
Sub o motivaţie salutară, prin care Guvernul acordă fonduri pentru organizarea în bune condiţii a alegerilor locale, având în vedere că unele administraţii locale nu ar avea banii necesari, sunt lovite ulterior comunităţile mici şi sărace.
Guvernul a acordat întotdeuna aceste fonduri şi ulterior a recuperat banii de la primăriile care dispuneau de fonduri suficiente.
În actuala ordonaţă este prevăzută o modalitate foarte strictă prin care Guvernul doreşte să recupereze banii de la toate administraţiile locale.
Aceasta nu are nicio raţiune, având în vedere că la fundamentarea bugetului de stat pe anul 2012 şi, implicit, la fundamentarea bugetelor locale pe anul 2012, potrivit prevederilor Legii privind comasarea alegerilor, constatată a fi neconstituţională potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr. 51/2012, aceste cheltuieli erau prevăzute a fi suportate din bugetul de stat.
Doresc să subliniez faptul că pe Legea privind comasarea alegerilor Guvernul îşi asumase răspunderea şi practic prevăzuse şi sumele aferente organizării alegerilor.
În fapt, administraţiile publice sunt acum puse să plătească ceea ce nu am avut în vedere la elaborarea bugetelor locale, fapt inadmisibil şi care contravine prevederilor Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi celor ale Legii-cadru a descentralizării nr. 195/2006, coroborate cu cele ale Cartei europene ale autonomiei locale.
În acest moment, potrivit prevederilor ordonanţei de urgenţă unii fac achiziţiile, iar alţii plătesc.
Este o aberaţie ca cineva să efectueze cheltuielile, iar primarii să le onoreze în necunoştinţă de cauză!
Mai mult, mecanismul de recuperare a acestor sume reprezintă de fapt o executare silită a unităţilor administrativ-teritoriale pentru cheltuieli care nu au fost efectuate de către acestea şi care nu au fost luate în considerare la fundamentarea bugetelor locale pentru anul 2012.
Prevederile ordonanţei de urgenţă ştirbesc grav autonomia locală.
Este un atac foarte clar la adresa cetăţenilor care locuiesc în comunităţi sărace, comunităţi unde administraţiile publice ori vor intra în faliment, ori vor fi nevoite să taie fonduri de la investiţii şi de la fondurile de asistenţă socială.
Aşa cum ne-a obişnuit guvernarea portocalie este o nouă dovadă de atac la adresa cetăţenilor săraci din România.
Îmi exprim dezamăgirea faţă de promovarea de către „independentul” Mihai Răzvan Ungureanu a acestei ordonanţe de urgenţă.
Acest lucru dovedeşte foarte clar că nu s-a schimbat nimic în modul de abordare şi de acţiune a noului Guvern, sub stindardul „la vremuri noi, tot noi”.
Am sperat ca noul prim-ministru să respecte măcar normele în vigoare, dar, din păcate, m-am înşelat. Nici domnului Ungureanu nu-i pasă de cadrul legislativ, încălcându-l flagrant“ consideră senatorul Trifon Belacurencu.