Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Comunitatea ucraineană, la ceas de sărbătoare Comunitatea ucraineană, la ceas de sărbătoare
Vineri, 23 august, cu începere de la ora 17.00, Constantin Albu, consilierul Președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat la recepția oferită la... Comunitatea ucraineană, la ceas de sărbătoare

smart

Vineri, 23 august, cu începere de la ora 17.00, Constantin Albu, consilierul Președintelui Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat la recepția oferită la sediul comunității ucrainene de către Președintele Dumitru Cernencu, cu ocazia Zilei Drapelului de stat și a Zilei Naționale a Ucrainei.

În scurta luare de cuvânt, Constanin Albu a transmis reprezentanților minorității ucrainene salutul și prețuirea Președintelui Horia Teodorescu pentru modul în care se păstrează vii obiceiurile și datinile din străbuni în rândul acestei etnii, menționând și bunele relații pe care județul Tulcea le are cu orașul Izmail:

„Suntem prezenți la astfel de evenimente din viața comunității minorităților din județul Tulcea, pentru că mozaicul etniilor din Dobrogea este o caracteristică definitorie, care dă identitate acestei zone.

Trebuie să menționez faptul că județul nostru are foarte bune relații de colaborare cu vecinii de la nord de Dunăre. Cooperarea dintre noi, județul Tulcea, și orașul Izmail s-a conturat în momentul înființării Asociației Euroregiunea Dunărea de Jos, în 1998, an care a marcat începutul unor colaborări care au fost consolidate odată cu înființarea Asociației menționate.

Totul a culminat cu semnarea, în 2017, a Acordului de Înțelegere dintre Județul Tulcea și Orașul Izmail. În baza acestuia, o serie de proiecte comune au fost depuse în vederea finanțării prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.

De altfel, anul 2019 s-a dovedit extrem de fructuos în domeniul acestei colaborări, vara aceasta fiind lansate două proiecte de cooperare.      Este vorba de proiectul privind Infrastructura transfrontalieră de sănătate, pentru reabilitarea unor spitale din cele două regiuni și de proiectul Clean River – Dunărea pentru reabilitarea sistemelor de canalizare ale zonei de frontieră a Deltei Dunării.

Revenind la comunitatea tulceană a ucrainenilor, vă felicit, domnule Dumitru Cernencu, pentru modul în care păstrați vie tradiția, portul, obiceiurile și cultura în rândul membrilor, asigurând astfel legătura între generații”.