Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Concursul Interjudeţean de Matematică “Laurenţiu Panaitopol” la a XI-a ediţie Concursul Interjudeţean de Matematică “Laurenţiu Panaitopol” la a XI-a ediţie
În perioada 12-14 aprilie a.c., Colegiul Dobrogean “Spiru Haret” a fost gazda celei de-a XI-a ediţii a Concursului Interjudețean de Matematică “Laurențiu Panaitopol” “Matematica... Concursul Interjudeţean de Matematică “Laurenţiu Panaitopol” la a XI-a ediţie

În perioada 12-14 aprilie a.c., Colegiul Dobrogean “Spiru Haret” a fost gazda celei de-a XI-a ediţii a Concursului Interjudețean de Matematică “Laurențiu Panaitopol”

“Matematica începe, ca şi Nilul, în modestie şi se termină în magnific”  spunea Calvin Colton, iar ceea ce se întamplă-de 11 ani, iată-la Tulcea, vine să dovedească din plin acest lucru. Şi anul acesta, cca 100 de elevi din Constanţa, Brăila, Galaţi, , Tecuci, Slobozia, Bucureşti şi, bineînţeles, Tulcea, au venit cu toată modestia lor să se confrunte cu problemele special concepute pentru ei de câţiva dintre titanii matematicii contemporane romăneşti, precum iluştrii profesori Radu Gologan, preşedintele Societăţii Române de Ştiinţe Matematice, Cătălin Gherghe, vicepreşedintele SSMR, Mihai Bălună, profesor la Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” din Bucureşti şi unul dintre coordonatorii loturilor naţionale de matematică ale ţării noastre etc. Probleme apreciate unanim ca fiind pe cât de dificile, pe atăt de frumoase, concursul de la Tulcea fiind, de altfel, recunoscut pentru frumuseţea subiectelor propuse. Ei bine, au fost copii care, la asemenea subiecte, au reuşit să obţină punctajul maxim, obţinând o nouă şi extrem de necesară certificare a valorii lor. Pentru că rolul unui astfel de concurs este tocmai acesta: să încerce să îi aducă laolată pe cei mai buni şi pe cei care aspiră să devină cei mai buni, să le dea posibilitatea să se confrunte cu subiecte originale, frumoase şi dificile deopotrivă, concepute special pentru ei, şi să le valideze, astfel, valoarea, stimulându-i să ducă mai departe tradiţia performanţelor deosebite ale elevilor români în domeniul matematicii.

Trebuie spus că această ediţie aniversară (asemeni şi ediţiilor anterioare) nu s-ar fi putut desfăşura fară implicarea financiară a Consiliului Judeţean Tulcea, care a asigurat fondul de premiere, dar şi cheltuielile de cazare şi masă a participanţilor, la acestea contribuind şi Asociaţia de Părinţi a Colegiului Dobrogean “Spiru Haret”. Ca în fiecare an, cuantumul premiilor a fost suplimentat, din fonduri proprii, de doamna profesoară Maria Panaitopol, soţia marelui matematician al cărui nume îl poartă concursul nostru, domnia-sa oferind laureaţilor câte o frumoasă plachetă, dar şi o copie după primul număr al “Gazetei Matematice”. Pe lângă cei menţionaţi anterior, din comisia central a concursului a făcut parte şi dna Ana Naghi, Inspector de Matematică în MEN.

Într-o companie atât de puternică, rezultatele elevilor tulceni sunt lăudabile:

2 locuri I (Barbu Ioana, clasa a VI-a, şi Barbu Maria, clasa a XII-a, surori şi eleve ale CDSH); 1 loc III (Grosu Damian, clasa a VI-a, CDSH); 5 menţiuni (Popescu Luca-Daniel, clasa a VII-a, Şc. Gen.”I.L. Caragiale”; Boiangiu Ana, clasa a VI-a, Şc. Gen. “Al. Ciucurencu”; Manolache Vlăduţ, clasa a VIII-a, Şc. Turcoaia; Grădinaru Adela, clasa a VIII-a, Lic. “Grigore Moisil”; Razem Ioan, clasa a X-a, CDSH)

.