Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Concursul Naţional de Poezie ”Panait Cerna” – 140 de ani de la nașterea poetului Ediția XLVII, 2021 Concursul Naţional de Poezie ”Panait Cerna” – 140 de ani de la nașterea poetului Ediția XLVII, 2021
Cea de-a XLVII-a ediție a Concursului Naţional de Poezie ”Panait Cerna” se desfășoară, anul acesta, sub semn aniversar, odată cu împlinirea a 140 de... Concursul Naţional de Poezie ”Panait Cerna” – 140 de ani de la nașterea poetului Ediția XLVII, 2021

Cea de-a XLVII-a ediție a Concursului Naţional de Poezie ”Panait Cerna” se desfășoară, anul acesta, sub semn aniversar, odată cu împlinirea a 140 de ani de la nașterea poetului cernean (Panait Cerna, 25 septembrie 1881, Cerna – 26 martie 1913, Leipzig) ale cărui rădăcini identitare sud-dunărene adaugă o notă în plus texturii mozaicului inter-etnic dobrogean.

Organizat de Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea, concursul se adresează autorilor care au împlinit vârsta minimă de 16 ani și care nu au debutat editorial în volum propriu de poezie.
Fiecare autor va trimite, în mod personal, un număr de minimum 5 până la 10 poezii, (maximum 10 pagini), tehnoredactate la un rând, scrise cu Times New Roman, caracter de 12, pe format A4. Lucrările primite vor fi procesate după sistemul motto, urmând a fi întocmite două documente word, unul conținând poemele, altul conținând datele personale. Ambele documente vor fi marcate cu același motto, ca antet. Datele personale vor cuprinde: nume și adresă complete, adresă de e-mail, număr de telefon, rezumat al activității literare, dacă există. Cele două documente vor fi expediate împreună pe adresa de e-mail poeziepanaitcerna@gmail.com.
Vor fi descalificate lucrările autorilor care au publicat în volum creații proprii, precum şi poemele redactate fără diacritice, dar şi cele ale căror autori nu pot fi identificaţi, din motive independente de voinţa organizatorului.
Autorii își vor trimite creațiile în format electronic, sub forma .doc/.docx.
Data limită pentru primirea lucrărilor este marți, 16 noiembrie a.c., iar jurizarea va avea loc în perioada 19-21 noiembrie a.c., urmând ca pe 22 noiembrie a.c. să se facă publice rezultatele jurizării, în mass-media, dar şi pe site-ul www.teatruljeanbart.ro.
Caracterul național al concursului constă în faptul că poemele înscrise în concurs vor fi redactate în limba română, în generalitatea sa, respectarea regulilor de gramatică fiind de la sine înțeleasă.
Deplina libertate de creație este înțeleasă în sensul de libertate a temei, a stilului și a formei, atâta vreme cât creația poetică în sine nu are caracter obscen-mizerabilist, ci explorează, în spiritul respectului față de condiția ființei umane, un câmp ideatic, emoțional și estetic la alegerea autorului.
Juriul, format din scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai organizatorilor, va acorda următoarele premii, în sume brute, impozabile:
-Premiul „Panait Cerna”, în valoare de 1000 lei;
-Premiul „Panait Cerna” Aniversar, în valoare de 800 de lei;
-Premiul „Ars Poetica”, în valoare de 700 lei, -dedicat îndeosebi creațiilor
remarcabile prin valențele estetice în ceea ce privește criteriile de stil, formă cât și fond de idei;
– Premiul „Euterpe”, în valoare de 700 lei, -dedicat îndeosebi creațiilor remarcabile pentru fondul lor liric;
– Premiul „Aegyssus”, în valoare de 500 de lei – dedicat îndeosebi participanților
tulceni, dar și creațiilor care se încadrează tematic în fondul de discurs specific patrimoniului
natural, istoric și cultural al Județului Tulcea;
– Două Premii Speciale ale Juriului, în valoare de 500 de lei fiecare;
– Menţiune I, în valoare de 400 lei;
– Menţiune II, în valoare de 300 lei.
De asemenea, se pot acorda premiile speciale ale unor reviste de cultură constând în publicarea textelor în paginile acestora, iar lucrările premiate vor fi reflectate în revista „Nord-Dobrogea Cultural”, a Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea. În condiţiile în care există disponibilitatea unor sponsori sau a altor instituţii de cultură interesate, juriul poate acorda premiile acestora, cu precizarea provenienţei şi destinaţiei sumelor respective şi cu respectarea condiţiilor de popularizare.
Informaţii suplimentare : 0240 519 329, CCJB Tulcea sau 0741 049 370, referent Bogdan Pascal, ori pe adresa de e-mail centrulculturaltulcea@yahoo.com .
Laureaţii vor primi prin poştă diploma şi prin virament valoarea premiului obţinut.
Câştigătorul premiului „Panait Cerna” nu mai poate participa în concurs, iar laureaţii celorlalte distincţii, exceptând mențiunile, pot fi admişi în concurs după o perioadă de doi ani de la câştigarea oricărui alt premiu oferit în cadrul concursului.

Referent cultural Bogdan Pascal