Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Concursul Național de Proză „Valentin Șerbu” ediția I, Tulcea, 2022 Concursul Național de Proză „Valentin Șerbu” ediția I, Tulcea, 2022
Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea organizează prima ediție a Concursului Național de Proză „Valentin Șerbu”, eveniment adresat autorilor care au împlinit vârsta minimă de... Concursul Național de Proză „Valentin Șerbu” ediția I, Tulcea, 2022

Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea organizează prima ediție a Concursului Național de Proză „Valentin Șerbu”, eveniment adresat autorilor care au împlinit vârsta minimă de 16 ani și care nu au debutat editorial în proză cu volum propriu.

Dacă în anii 1980 existau, la nivel național, un număr relativ mare de concursuri literare dedicate prozei, la momentul actual, numărul concursurilor literare de proză este aproape insignificant, astfel încât, acestea nu pot constitui o reprezentare corespunzătoare a importanței pe care genul prozei îl are în domeniul cultural literar, principalul domeniu de expresie al limbii române, literatura, fiind aceea care a dus la cristalizarea identității de limbă a poporului român.

Astfel, pe lângă misiunea sa de ambasador cultural și educațional al limbii române, menirea pe care Centrul Cultural „Jean Bart” Tulcea o atribuie acestui concurs este aceea de a avea și o misiune de restaurație morală, acesta fiind dedicat memoriei prozatorului tulcean Valentin Șerbu (n. 20 iulie 1934 – d. 29 ianuarie 1994), cel mai prolific și, cu siguranță, unul din cei mai importanți prozatori din județul Tulcea, fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, condamnat pentru viziunile și ideile sale anti-comuniste.

Persoana prozatorului Valentin Șerbu este deja consacrată spațiului cultural tulcean, printr-o statuie prezentă în Parcul Personalităților, prin faptul că numele îi este purtat atât de o librărie din municipiu, cât și de Biblioteca Orășenească Babadag, cât și prin faptul că, Biblioteca Județeană „Panait Cerna” i-a consacrat un spațiu expozițional special.

Considerăm că, în acest context, înființarea  Concursului Național de Proză „Valentin Șerbu”, constituie atât un omagiu memorialistic adus prozatorului tulcean, cât și un prilej de a promova atât identitatea limbii române în spațiul european, dar și de a crea un nou reper cultural tulcean, care să adauge consistență identitară județului Tulcea, prin efortul de a promova creațiile literare valoroase, încurajând astfel activitatea creatorilor de cultură.

Concursul își propune să promoveze și să sprijine creația literară contemporană, să încurajeze și să descopere talente literare și se adresează participanților prin două secțiuni:

  1. Secțiunea Proză
  • pentru secțiunea proză scurtă, participanții vor trimite creații de minim 10 – maxim 15 pagini, incluzând aici povestiri, fragmente de nuvelă/roman,
  • înscrierea în concurs se face cu o singură lucrare, expediată personal de autor.

Premiile Secțiunii Proză sunt următoarele:

  • Premiul „Valentin Șerbu”, în valoare de 2000 lei;
  • Premii generice: Premiul I, în valoare de 1500 de lei, Premiul II, în valoare de 1200 de lei, Premiul III, în valoare de 1000 lei;
  • Premiul Special al Juriului, în valoare de 800 lei.

 

  1. Secțiunea Miniaturi narative:
  • secțiune adresată autorilor de proză foarte scurtă, participanții vor trimite creații de minim 2 – maxim 6 pagini, incluzând aici schițe, tablouri narative libere;
  • înscrierea la concurs se face fie cu o singură lucrare de minim 5 pagini, fie cu două lucrări de minim 2 pagini, expediate personal de autor.

Premiile Secțiunii Miniaturi Narative sunt următoarele:

  • Premiul „Miniaturi narative”, în valoare de 700 lei;
  • Premii generice: Premiul I, în valoare de 600 lei, Premiul II, în valoare de 500 lei, premiul III, în valoare de 400 lei;
  • Mențiune, în valoare de 300 lei.

 

Concursul are caracter beletristic și este deschis tuturor genurilor literare ale prozei, Valentin Șerbu fiind unul din exponenții fantasticului în literatura română.

Vor fi descalificate din start lucrările cu caracter gratuit obscen și/sau mizerabilist, iar în evaluarea lucrărilor primite membrii juriului vor avea în vedere corectitudinea gramaticală, amprenta stilistică, creativitatea și originalitatea, consistența și impactul mesajului, tehnica narativă.

 

Caracterul național al concursului constă în faptul că textele înscrise în concurs vor fi redactate în limba română, concursul fiind deschis participanților din țară și celor de peste hotare.

 

Pentru înscrierea în concurs, creațiile participanților vor fi expediate pe adresa de e-mail a acestuia, fiind redactate, la un rând, scrise cu Times New Roman, caracter de 12, pe format standard A4, orientarea paginii de tip portret. Pentru titlu se va rezerva o pagină distinctă, urmată imediat de textul lucrării. Autorii își vor trimite creațiile în format electronic, sub forma .doc/.docx.

Adresa de e-mail a concursului este concursvalentinserbu@gmail.com.

Lucrările se primesc în perioada 1 iunie – 31 iulie a.c., perioada de jurizare a acestora fiind 1 -21 august a.c., pe 22 august a.c. urmând a se face publice rezultatele jurizării, în mass-media, dar şi pe site-ul www.teatruljeanbart.ro .

Participanții vor trimite în vederea înscrierii un singur e-mail cuprinzând ca atașamente un document cu creațiile propuse, alături de un document cuprinzând datele personale. Datele personale vor cuprinde obligatoriu: nume complet, localitatea de domiciliu,  adresă de corespondență completă, data nașterii, nivelul studiilor, număr de telefon, adresă e-mail. Pentru înscriere, participanții vor opta pentru una din secțiunile concursului, indicate prin majusculele A, respectiv B.

Înscrierea în concurs se va face doar cu texte proprii, care nu au câștigat marele premiu sau distincția similară a unui alt concurs de creație literară și asupra cărora nu există presiuni contractuale sau litigioase, în conformitate cu prevederile Legii 8/1996, modificate și completate, referitoare la drepturile de autor și la cele conexe.

 

Prin înscrierea în concurs, participanții oferă organizatorului permisiunea de a folosi fondul lucrărilor în scopul exclusiv al promovării lucrărilor premiate, atât pe site-ul Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea, în reviste literare, cât și pentru editarea de antologii.

 

Juriul, alcătuit din minim 3 membri, reprezentanți ai Uniunii Scriitorilor din România, își asumă dreptul de a redistribui premiile în limita fondurilor existente, în vederea promovării unor creații literare de calitate.

 

Laureaţii vor primi prin poştă diploma şi prin virament valoarea premiului obţinut. Cheltuielile privind jurizarea vor fi suportate de organizatori.

Câştigătorul premiului „Valentin Șerbu” nu mai poate participa în concurs, iar câștigătorul premiului „Miniaturi narative” nu mai poate participa la secțiunea B a concursului, laureaţii celorlalte distincţii  fiind admişi în concurs după o perioadă de doi ani de la câştigarea oricărui alt premiu oferit în cadrul concursului. Persoanele reînscrise în concurs, după câștigarea distincțiilor, vor propune lucrări noi față de cele premiate.

Informaţii suplimentare : 0240 519 329, CCJB Tulcea sau 0741 049 370, referent Bogdan Pascal, ori pe adresa de e-mail centrulculturaltulcea@yahoo.com . Regulamentul concursului poate fi consultat și pe www.teatruljeanbart.ro.

 

*

 

Valentin Șerbu s-a născut la 20 iulie 1934, la Tulcea, iar cursurile elementare si gimnaziale le-a urmat orasul natal, după care, în timpul liceului, a fost condamnat de Tribunalul Militar Iași, prin Sentința 448/8.08.1952, pentru uneltire contra ordinii sociale, în urma participării la manifestări sociale cu caracter anti-comunist, fiind arestat împreună cu alți colegi de liceu. Sentința a fost executată în perioada 20.11. 1951-19.11.1954, cursurile liceale finalizându-le abia în anul 1969.

După executarea sentinței, în perioada 1955-1971, și-a câștigat existența lucrând ca electrician în orașele Medgidia, Eforie, Constanta, Tulcea. Din 1971 până în 1974 lucrează la serviciul bibliografic al Bibliotecii Județene “Panait Cerna”. Din acest an pleacă la Mogoșoaia, la Casa de Creație a Scriitorilor. Se reîntoarce în  Dobrogea stabilindu-se mai întâi la Babadag (1980-1990), apoi la Tulcea, unde o boală necruțătoare îi curmă viața, în ianuarie 1994.

A colaborat la publicațiile Luceafărul,  Steaua, Almanahul literar, Vatra, Tomis, Romania literară. Debutează în 1971 cu volumul de nuvele Provinciale. Din 1972 devine membru al Uniunii Scriitorilor din România. Prezent în antologiile Proza satirică română contemporană (Sibiu, 1982) și Vânzătorul de enigme (Constanța, 1993).

Este autor al volumelor Provinciale, 1971; Expediția, 1972; Dezacorduri, 1973; Figuranții, Baltazar 1974, Povestiri senine, 1975; Fantastica Deltă, 1976; Fantastice, 1978 – publicații apărute la Editura Cartea Românească, București; dar și al volumelor Vizita de adio, Editura Eminescu, București, 1979; Inocentul, Editura Cartea Românească, 1980; Satirice, Editura Sport-Turism, București, 1982; Tentative, București, Editura Cartea Românească, 1982, Tărâm necunoscut, Editura Eminescu, București, 1983, La iarbă verde, București, Editura Cartea Românească, 1985.

 

 

 

Referent cultural,

Bogdan PASCAL