Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Condițiile de angajare ale muncitorilor vietnamezi Condițiile de angajare ale muncitorilor vietnamezi
În contextul unui deficit din ce în ce mai accentuat de forță de muncă în România, România a încheiat în 2018 un memorandum cu... Condițiile de angajare ale muncitorilor vietnamezi

Deputat Mirela Furtună

În contextul unui deficit din ce în ce mai accentuat de forță de muncă în România, România a încheiat în 2018 un memorandum cu Vietnamul cu privire la cooperarea în domeniul muncii și protecției sociale.

Unul dintre principalii beneficiari a acestui memorandum a fost și Șantierul Naval din Tulcea, cel mai mare angajator de muncitori vietnamezi din România.
Mai mult, la 1 august 2020 a intrat în vigoare acordul comercial UE-Vietnam, un acord care faciliteaza desfășurarea de activități comerciale în Vietnam pentru firmele europene și elimină taxele vamale pentru 99 % din mărfurile comercializate între cele două părți.
Având în vedere aceste aspecte am considerat necesar să adresez câteva întrebări doamnei ministru Raluca Turcan.
Întrebările au scopul de a clarifica anumite aspecte legale referitoare la angajarea muncitorilor vietnamezi în România.
Redau întrebările transmise în această săptămână către Ministerul Muncii:
1. Care sunt condițiile legale pentru angajarea de cetățeni vietnamezi în România? Este nevoie de obținerea permisului de muncă, există derogări sau exceptări de la cadrul normativ general?
2. Există un număr maxim de permise de muncă anual pentru lucrătorii vietnamezi? Dacă da, câte permise de muncă sunt alocate anual?
3. În cazul în care este necesară obținerea permisului de muncă pentru muncitorii vietnamezi, câte astfel de permise au fost solicitate în anul 2020? De asemenea, vă rog să-mi spuneți câți muncitori vietnamezi s-au integrat pe piața muncii din România în anul 2020?
Sunt convinsă că răspunsurile vor veni în întâmpinarea angajatorilor care caută forță de muncă.
Subliniez că angajarea unui muncitor extracomunitar este mult mai costisitoare decât angajarea unui muncitor român, astfel că românii nu vor fi afectați de angajarea unor muncitori din țări terțe.

Deputat Mirela Furtună, PSD Tulcea