Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„Conectarea oamenilor la natură” „Conectarea oamenilor la natură”
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat, în perioada premergătoare Zilei Mondiale a Mediului 2017, o serie de activităţi educaţionale cu scopul de... „Conectarea oamenilor la natură”

23 SulinaAdministraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a organizat, în perioada premergătoare Zilei Mondiale a Mediului 2017, o serie de activităţi educaţionale cu scopul de a forma un comportament responsabil faţă de natură, începând cu o informare corectă şi continuând cu implicarea în activităţi practice desfăşurate în  aer liber.

Activităţile au demarat, în data de 24 mai, cu o „conectare” a unui grup de 20 de elevi de la Şcoala gimnazială din Murighiol la frumuseţea naturii, în zona lacului Sărături Murighiol, marcându-se astfel atât Ziua Europeană a Parcurilor cât şi Ziua Mediului. Activitatea a constat în prezentarea însemnătăţii evenimentelor de mediu, prezentarea zonei strict protejate Sărături Murighiol, observaţii ornitologice cu ajutorul binoclului şi a lunetei, fişe de identificare a speciilor de păsări caracteristice zonei, interpretarea de poezii de către elevi. Activitatea s-a desfăşurat în parteneriat ARBDD, Şcoala Gimnazială Murighiol şi Asociaţia Euro Tulcea.

La Chilia Veche, în data de 27 mai, s-a desfăşurat o activitate practică organizată în parteneriat ARBDD cu Şcoala Gimnazială Chilia Veche. S-au plantat, pomi şi flori aduse de către copii, în vecinătatea şcolii şi în parcul din localitate. La acţiune au participat un număr de 50 de elevi şi cadre didactice.

17 TulceaLa Tulcea, evenimentele de mediu au fost celebrate în data de 27 mai, în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea şi Şcolile din municipiu, printr-o acţiune ce s-a desfăşurat în Parcul Personalităţilor. Acţiunea a constat în prezentarea evenimentelor de mediu, prezentarea biodiversităţii din parc, organizarea unui concurs de recunoaştere a speciilor şi de identificare a acestora.

În data de 2 iunie, la Sulina a avut loc o acţiune de amploare, dedicată Zilei Mondiale a Mediului. A fost organizat un marș al elevilor purtând pancarte cu mesaje îndemnând la protecția mediului, pe un traseu ce a pornit de la Liceul Teoretic ,,Jean Bart,, Sulina şi faleza Dunării. Marşul s-a încheiat la Centrul de Vizitare Sulina, unde a fost făcută o prezentare a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi a fost vizionat un film documentar. La acţiune au participat 130 de elevi şi cadre didactice de la Liceul Teoretic ,,Jean Bart” Sulina, de la Cercul de Ecologie al Palatului Copiilor filiala Sulina, Palatului Copiilor Craiova, Clubul Copiilor Sighişoara, Clubul Copiilor Victoria (Braşov).

Mesajul promovat de ARBDD prin astfel de activităţi este acela că: Mediul în care trăim ne influenţează calitatea vieţii, sănătatea şi evoluţia, iar orice acţiune de celebrare dedicată naturii este de fapt o celebrare a vieţii. Ne dorim ca toate aceste activităţi să contribuie la  transmiterea către generaţiile viitoare a unui mediu curat și sănătos, în principiul dezvoltării durabile.

Informaţii suplimentare despre Ziua Mondială a Mediului

Organizația Națiunilor Unite, conștientă de faptul că protecția și îmbunătățirea mediului reprezintă o problematică majoră care afectează bunăstarea popoarelor și dezvoltarea economică în întreaga lume, a desemnat ziua de 5 iunie ca Zi Mondială a Mediului. Celebrarea acestei zile oferă ocazia de a extinde posibilitatea unei opinii informate și a unui comportament responsabil la nivel de persoane, întreprinderi și comunități, privitor la conservarea și îmbunătățirea mediului.

Fiecare Zi Mondială a Mediului este organizată în jurul unei teme care se concentrează asupra unui aspect deosebit de îngrijorător din problematica de mediu. Tema pentru anul 2017, „Conectarea oamenilor la natură”, ne îndeamnă să ieșim în natură, să apreciem frumusețea sa și să înțelegem că facem parte din natură și suntem dependenți de ea. Ne provoacă să găsim modalități amuzante și interesante de a experimenta și de a prețui această relație vitală.

Milioane de oameni din zonele rurale își petrec fiecare zi lucrătoare „conectați la natură” și înțeleg pe deplin dependența lor de rezervele de apă și de modul în care natura le oferă mijloacele de trai sub formă de sol fertil. Aceștia sunt printre primii care suferă atunci când ecosistemele sunt amenințate, prin poluare, schimbări climatice sau supraexploatare a resurselor.

Cadourile pe care natura ni le oferă sunt adesea greu de evaluat în termeni monetari. Ca și aerul curat, ele sunt adesea considerate drept bunuri cuvenite, până când acestea încep să devină limitate.

În ultimele decenii, progresele științifice, precum și problemele de mediu cărora suntem siliți să le facem față, cum ar fi încălzirea globală, ne ajută să înțelegem mai bine nenumăratele modalități prin care sistemele naturale sprijină propria noastră prosperitate și bunăstare, și responsabilitățile care ne revin pentru a păstra această relație armonioasă și funcțională.

Material tradus și adaptat de ARBDD