Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Conferință de închidere proiect – ADI ITI Delta Dunării Conferință de închidere proiect – ADI ITI Delta Dunării
Luni, 21 decembrie 2015, președintele Horia Teodorescu a deschis conferința de închidere a proiectului “Asistență tehnică pentru dezvoltarea capacității operaționale a ADI ITI Delta... Conferință de închidere proiect – ADI ITI Delta Dunării

itiLuni, 21 decembrie 2015, președintele Horia Teodorescu a deschis conferința de închidere a proiectului “Asistență tehnică pentru dezvoltarea capacității operaționale a ADI ITI Delta Dunăriii în vederea coordonării implementării instrumentului Investiții Teritoriale Integrate (ITI) din cadrul Strategiei Integrate de Dezvoltare Durabilă a Deltei Dunării”.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2007-2013, și a avut o valoare totală de 19.194.349, 56 lei. Implementat într-o perioadă de 17 luni (august 2014-decembrie 2015), are ca și obiectiv general sprijinirea pregătirii implementării “Strategiei de Dezvoltare Durabilă Integrată în Delta Dunării (2030)”, în vederea accesării și coordonării viitoarelor intervenții din FSE sau FEDR, conform Acordului de Parteneriat 2014-2020, încheiat între Guvernul României și Comisia Europeană.
Principalele activități ale ADI ITI vor fi : organizarea de workshop-uri în scopul promovării necesității ITI , interfață cu potențialii beneficiari prin intermediul unui help desk, elaborare studii de fezabilitate privind necesarul de investiții pentru proiecte prioritare, participare la reuniuni/schimburi de experiență.

“Am trăit toți greutățile unui început, datorită complexității instrumentului ITI. În proporție de 90 % putem să îl considerăm o transpunere la nivel regional a unui cumul al tuturor liniilor de finanțare importante de care beneficiază România. Din acest motiv au mai existat unele sincope dar scopul nostru este implementarea strategiei și dezvoltarea județului ! Colectivul de specialiști de la ADI ITI va deveni o adevărată familie, care se vor sprijini și vor lucra împreună , pentru că de ei depinde evoluția instrumentului financiar !
Este o muncă dificilă care începe acum și care va avea roade în primele luni ale anului viitor. Pentru județul nostru este un moment important, de cotitură, și nu trebuie să avem orgolii, pentru că ele nu își au locul ! Sper ca peste 6 ani să ne bucurăm de avantajele aduse de acest instrument. Nu spune nimeni că va fi ușor : se vor schimba mentalități, se vor schimba priorități dar va trebui să ne adaptăm din mers .” a declarat Horia Teodorescu.

Din anul 2013 Consiliul Judeţean Tulcea este asociat în cadrul Asociației Pentru Dezvoltare Intercomunitară – ITI Delta Dunării (ADI-ITI Delta Dunării), entitate cu statut de utilitate publică. Structura include 38 de uat-uri, dintre care : 2 consilii judeţene (Tulcea şi Constanţa), 5 uat-uri urbane (Tulcea, Măcin, Isaccea, Sulina, Babadag) și 33 de uat-uri rurale (29 de uat-uri din județul Tulcea și 4 uat-uri din județul Constanța).
“Investiții Teritoriale Integrate” reprezintă un instrument pus la dispoziția statelor membre pe parcursul perioadei de programare 2014-2020, care promovează abordarea integrată a unei strategii de dezvoltare teritorială.
La solicitarea Guvernului României – prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice- experți ai Băncii Modiale au elaborat “Strategia de Dezvoltare Durabilă Integrată pentru Delta Dunării” (SIDDD) și un plan de acțiuni pentru implementarea Strategiei.