Consiliul Județean Tulcea prezent la evenimentele dedicate Unirii Basarabiei cu România

galbene1(2)În perioada 25-28 martie 2016 o delegație a Consiliului Județean Tulcea condusă de vicepreședintele Vasile Strat a participat la manifestările organizate pentru a celebra 98 de ani de la unirea Basarabiei cu România , desfășurate în Republica Moldova.
Inițiatorii demersului au fost Uniunea Consiliilor Județene din România și Congresului Autorităților Locale din Moldova iar programul a debutat pe 26 martie cu ceremonia de depunere a coroanelor la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din comuna Gura Galbenei, raionul Cimișlia, înfrățită cu comuna Măgurele din județul Prahova.
Evenimentul, organizat de către Primăria satului Gura Galbenei şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău, s-a bucurat de prezenţa mai multor delegaţii venite din judeţele Tulcea, Prahova, Argeş, Teleorman, Timiş, Brăila, Ialomiţa şi Gorj.
Despre importanţa, semnificaţiile şi ecourile actului Unirii Basarabiei cu România au vorbit Valeriu Matei, membru de onoare al Academiei Române, directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Vasilică Diaconu, primarul comunei Măgurele, Mihai Olărescu, preşedintele Raionului Cimişlia, Victor Stână, primarul localităţii Gura Galbenei, Anastasia Balmuş preşedintele Societăţii Istorice „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din oraşul Cimişlia, etc.
Manifestările prilejuite de împlinirea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România s-au încheiat cu „Hora Unirii” dansată de cei prezenţi în jurul bustului lui Alexandru Ioan Cuza din localitate.

În data de 27 martie delegațiile din România au participat la Chișinău la Congresul de Constituire al Sfatului Ţării 2, forul reprezentativ al unioniștilor moldoveni, în cadrul căruia 1700 de delegați din toate raioanele Republicii Moldova au adoptat, cu vot unanim, Foaia de parcurs a Reunificării până în 2018 și pașii ulteriori acestui act.