Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Cu pompa de apa potrivita puteti sa extrageti apa mai usor din puț Cu pompa de apa potrivita puteti sa extrageti apa mai usor din puț
Cu siguranta nu este un lucru obisnuit sa cumparati o pompa pentru o fantana. Dar daca trebuie sa cumparati o pompa si nu aveti... Cu pompa de apa potrivita puteti sa extrageti apa mai usor din puț

Cu siguranta nu este un lucru obisnuit sa cumparati o pompa pentru o fantana. Dar daca trebuie sa cumparati o pompa si nu aveti suficiente informatii despre aceasta, atunci sfatul este sa colectati cat mai multe date posibil, incepand de la citirea acestui articol.

Ce este o pompa de puț

Mai intai sa explicam despre ce vorbim. Pompele sunt masini hidraulice interne si externe care preiau energia mecanica de la un motor si transmit lichidul pe care il primesc la suprafata. Acestea sunt folosite pentru a ridica cantitati de apa si apoi a o transporta de la un nivel inferior impingand-o spre unul mai inalt.

Pe piata exista diverse tipuri de pompe in functie de necesitatea si utilizarea ce trebuie facuta.

In primul rand as vrea sa va povestesc despre pompa folosita pentru fantana arteziana.

Stii ce este o fantana arteziana?

Este o fantana naturala ale carei ape curgatoare sunt trase in sus prin utilizarea unei pompe submersibile. Bazinele arteziene (denumirea deriva din regiunea franceza Artois) sunt asadar colectii mari de apa subterana alimentata cu apa pluviala infiltrata.

Folosirea fantanilor arteziene este foarte utila mai ales celor care locuiesc in mediul rural si au nevoie de apa pentru irigarea campurilor. In aceste cazuri este mai indicat sa contactati o firma specializata in instalarea de sisteme termo-hidraulice mari, deoarece aceasta este capabila sa efectueze o lucrare care va crea putul printr-o unealta numita masina de forat.

Nu se pot finaliza lucrari de acest tip urmand metoda do it yourself deoarece s-ar risca sa comita greseli, punandu-va viata in pericol. Nu este nicio diferenta daca vorbim de puturi de 4, 6 sau 12m, este intotdeauna o practica periculoasa daca o faceti singur, fara ajutorul experientei in domeniul forajelor agricole si fara cunoasterea legilor fizicii care reglementeaza impingerea de apa. Multi fermieri au murit incercand sa sape singuri o fantana. Prin urmare, este mai bine sa nu va asumati riscuri cand vine vorba de presiunea apei si de sol sfaramicios.

Odata obtinuta o fantana arteziana, pentru a utiliza resursa de apa, va fi esentiala instalarea unei pompe electrice pentru fantani, astfel incat apa sa poata fi manipulata corespunzator si utilizata la irigarea campurilor sau la alte sarcini.

Inainte de a cumpara o pompa pentru o fantana arteziana trebuie sa intelegem despre ce fantana vorbim. De fapt, pe langa cea arteziana, care v-am explicat deja cum functioneaza, exista si o fantana cu panza de apa.

Care este diferenta? Fantana freatica colecteaza apa la suprafata, in timp ce cea arteziana o colecteaza mai adanc, asa ca diferenta substantiala dintre cele doua consta tocmai in tipul de alimentare cu apa. In cazul apelor subterane vom avea nevoie deci de o pompa autoamorsanta care sa functioneze si la suprafata pentru a intercepta apa, in schimb la bidonul artezian am avea nevoie de o pompa de imersie submersibila.

Cum sa alegeti o pompa de puț: debit si inaltime

Avand in vedere ca preturile unei pompe nu sunt chiar foarte mici, inainte de a face achizitia, evaluati cu atentie pentru ce aveti nevoie de pompa si ce utilizare va trebuie. Luati in considerare aceste doua caracteristici: debitul si prevalenta. Ce sunt? Prima unitate, utilizata pe scara larga in termo-hidraulica, indica cantitatea de lichid pe care o poate deplasa pompa intr-un timp dat. A doua, pe de alta parte, specifica dimensiunea in metri, adica pana la ce inaltime pompa este capabila sa ridice lichide dintr-o livrare. De obicei, aceste pompe pentru puturi  pot fi achizitionate direct de pe site-ul regalfermierul.ro, un magazin profesional cu preturi avantajoase si calitate superioara!

Aceste doua elemente sunt invers proportionale unul cu celalalt. In consecinta, cu cat debitul este mai mare, cu atat prevalenta pompei electrice de sonda va fi mai mica.

Amintiti-va ca pentru a calcula inaltimea monometrica se face referire la metrii de coloana de apa care pot fi deplasati de pompa, la o inaltime data. Din acest motiv, m.C.A. (metri de coloane de apa) a prevalentei unui sistem de pompare va scadea pe masura ce creste numarul de metri de apa pe care functioneaza pompa.

O pompa submersibila pentru puturi de imersie (in interiorul putului), de aceeasi putere ca prima, va avea cu siguranta o viata si o performanta mai bune. De asemenea, acesta se adapteaza oricarui tip de put adanc si va fi mai putin zgomotos decat cel de la suprafata care genereaza de obicei un numar mai mare de decibeli. Asa cum este usor de ghicit, va necesita o intretinere mai complexa, deoarece trebuie scos din put de fiecare data pentru a fi curatat si va fi totusi mai expus la uzura. Performanta unei pompe de imersiune pentru rezervoare de apa este superioara celei ale altor pompe electrice, prin urmare, inainte de a esua din cauza costului de vanzare, luati in considerare si avantajele achizitionarii unei pompe mai ieftine.

Cum se instaleaza o pompa de puț

Ati putea incerca si voi sa instalati o pompa de put, mai ales daca este o pompa externa plasata la suprafata, ceea ce este relativ mai simplu decat asamblarea unei electropompe care sa fie introdusa scufundata intr-un put.

De obicei, atat producatorul, cat si dealerul insusi va vor putea oferi informatii despre acest lucru. Daca nu sunteti deosebit de bun la bricolaj, atunci sfatul meu este sa apelati la un profesionist din sector, cum ar fi un instalator care are deja experienta cu marcile de pompe pe care urmeaza sa le cumparati.