CUTREMUR LA TULCEA: ŞAPTE PROFESORI REŢINUŢI PENTRU FRAUDAREA BACALAUREATULUI!

Procurorul anume desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Tulcea, a dispus, astăzi data de 28.10.2014, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o durată de 24 de ore a inculpaţilor: TÂRLOGEANU OVIDIU MARIUS – profesor de matematică, ŢIGĂU DOREL TEODOR – profesor de matematică, COSTACHE MARIANA GABI – profesor de geografie, BACALU CORNELIA – profesor de franceză, SCIOTNIC MARCEL – profesor de matematică, BRUDIU CORNEL – profesor de fizică şi CALOTĂ VIOLETĂ – profesor de biologie pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la dare de mită, luare de mită, abuz în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale, infracţiuni săvârşite în legătură cu examenul de bacalaureat 2014, sesiunile iunie – iulie şi august – septembrie, desfăşurat în mun. Tulcea.

Din probatoriul administrat în cauză până la acest moment al urmăririi penale s-a stabilit că în perioadă mai – septembrie 2014, pe parcursul desfăşurării celor două sesiuni ale examenului de bacalaureat 2014 cei 7 inculpaţi, împreună cu alte 20 de cadre didactice ce au calitatea de suspecţi în cauză, prin mijloace frauduloase, au supraevaluat lucrările la disciplinele de examen cu scopul promovării de către un număr de aproximativ 45 de candidaţi.

În acest sens prin intermediul colegilor profesori, examinatorii au primit semne şi parole transmise de la şi către candidaţi pe care aceştia le-au inserat în conţinutul lucrărilor de concurs în scopul identificării cu uşurinţă la corectare.

Pentru acordarea notelor de promovare, profesorii corectori au procedat fie la supraevaluarea lucrărilor, fie la contrafacerea scrierii prin adăugarea unor cuvinte punctate în barem, ori prin rezolvarea în integralitate a subiectelor la disciplinele reale, intermediarii pretinzând său primind pentru sine sau pentru profesorii corectori, în schimb, sume de bani cuprinse între 400 şi 800 euro pentru fiecare disciplină.

La data de 28.10.2014 dosarul cauzei a fost trimis la Tribunalul Tulcea cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive pe o durată de 30 de zile faţă de cei 7 inculpaţi reţinuţi.

În cauză cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Tulcea şi cu aportul informativ şi tehnic al Serviciului Român de Informaţii.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.