Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

„De ce Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă nu au încheiat nicio convenție nouă în acest an?“ „De ce Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă nu au încheiat nicio convenție nouă în acest an?“
Am revenit cu întrebări referitoare la stimularea ocupării forței de muncă pentru că oriunde merg în teritoriu, atât angajatorii cât și angajații (câți mai... „De ce Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă nu au încheiat nicio convenție nouă în acest an?“

deputatul Radu Anișoara

Am revenit cu întrebări referitoare la stimularea ocupării forței de muncă pentru că oriunde merg în teritoriu, atât angajatorii cât și angajații (câți mai sunt) mă întreabă dacă se întâmplă ceva bun și pentru ei. Chiar mă întreabă mulți dintre tulcenii cu care reușesc să vorbesc dacă pentru Guvernul Orban mai există alte lucruri mai importante decât alegerile de care se agață cu disperare(?!)

Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă nu au încheiat nicio convenție nouă în acest an. Toată lumea ridică din umeri și privește cu „atenție și îngrijorare” către viitorul de după alegeri. Nimeni nu se așteaptă la măsuri care să vină în sprijinul oamenilor și a firmelor private cu capital românesc care reușesc cu greu să mențină locurile de muncă în condițiile în care producția este tot mai mică pentru că cererea este tot mai redusă.

O mare parte a cetățenilor și-au redus la maximum cheltuielile în sensul că plătesc utilitățile și cumpără alimente pentru familie, coșul fiind tot mai gol din cauza prețurilor care cresc continuu.

La începutul lunii februarie a.c., adresam Ministerului Munci și Protecției  Sociale, ministrului Victoria Violeta Alexandru, o întrebare referitoare la sumele alocate în buget pentru subvențiile pe care le primesc angajatorii de la stat, dacă angajează anumite categorii de persoane, în baza Ordonanței de urgență nr.60/2018.

În cadrul răspunsului primit a fost menționat faptul că nivelul fondurilor aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj pentru anul 2020, destinate subvențiilor acordate angajatorilor care încadrează în muncă șomeri, în condițiile Legii nr.76/2002, este de 1.212.035.000 lei.

De asemenea, în același răspuns se arăta că Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a depus la DG PECU, fișa unui proiect de tip Schemă Națională, în valoare de aprox. 442.000.000 lei.

Mai mult, de la răspunsul primit din partea ministerului au existat două rectificări bugetare, prin care se puteau asigura fonduri suplimentare pentru încheierea de convenții noi(!) lucru care, evident, nu s-a întâmplat așa după cum nu s-a realizat mai nimic din promisiunile Guvernului Orban care ne spunea atunci când a luat guvernarea că vor respecta legea și vor majora pensiile cu 40% de la 1 Septembrie.

Nu doar că „majorarea” este în fapt o scădere pentru că nu s-a aplicat indicele de inflație de la începutul anului iar pensionarii sunt păcăliți cu o „majorare” de 14% pentru doar 3-4 luni dar nici pentru alocațiile dublate ale copiilor nu s-au găsit bani chiar dacă există o lege votată de marea majoritate în parlament și promulgată chiar de președintele Iohannis.

Revenind la tema privind alocarea bugetară pentru stimularea ocupării forţei de muncă am transmis din nou trei întrebări concrete și aștept răspuns de la ministrul muncii, în conformitate cu legia pe care ar trebui s-o respectăm cu toții pentru că nu are culore politică:

*În cadrul celor două rectificări bugetare din 2020 au fost prevăzute sume în plus în bugetul asigurărilor pentru șomaj pe 2020 destinate subvențiilor acordate angajatorilor care încadrează în muncă șomeri, în condițiile Legii nr.76/2002? Dacă da, vă rugăm să menționați sumele prevăzute cu această destinație.

*Care este stadiul proiectului depus de ANOFM la DG PECU?

*De ce Agențiile Județene de Ocupare a Forței de Muncă nu au încheiat nicio convenție nouă în acest an?

Deputat Radu Anișoara