Declarație politică George Șișcu, deputat PNL de Tulcea: „Ultimul Summit NATO a fost un succes pentru România. Securitatea românilor este şi mai bine asigurată”

România a primit o nouă garanţie de securitate la Summitul NATO de la Bruxelles, drumul nostru alături de partenerii nord-atlantici fiind unul sigur şi solid.
Ţara noastră şi-a atins obiectivele fixate pentru acest summit, deciziile luate recent la Bruxelles răspunzând pe deplin intrereselor de securitate ale României. S-a decis menţinerea politicii de apărare a NATO care să vizeze în primul rând Flancul Estic, cu o atenţie sporită pentru evoluţiile din Marea Neagră.În documentele Summitului este menţionat comportamentul mai puţin prietenos al Rusiei faţă de partenerii României din vecinătate, un exemplu fiind masarea de trupe şi de tehnică militară la graniţa cu Ucraina.

De altfel, regiunea Mării Negre are o importanță strategică pentru securitatea euroatlantică, acest lucru fiind evidenţiat de câteva ori în documentele Summitului.După cum remarca şi preşedintele Klaus Iohannis la finalul Summitului, aprofundarea relaţiei NATO cu Uniunea Europeană este foarte importantă, la fel cum esenţială este şi creşterea sprijinului pentru partenerii noştri din Vecinătatea Estică.

Un alt lucru reflectat în Declarația finală a Summitului priveşte sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, Georgiei și a Republicii Moldova. România a demonstrat maturitate la acest Summit, dar şi faptul că rămâne un partener de nădejde şi un aliat activ implicat în eforturile de asigurare a securităţii spaţiului euroatlantic.

Suntem unul dintre statele care au atins deja pragul de 2% din PIB alocat pentru apărare, dar succesul alianţei depinde de modul în care fiecare stat îşi îndeplineşte obligaţiile care îi revin.

Putem spune după acest Summit că securitatea României şi a cetăţenilor săi este şi mai bine asigurată, lucru evidenţiat şi în declaraţiile preşedintelui american Joe Biden.  Mai mult, şeful statului român a avut două întrevederi cu preşedintele SUA, iar Joe Biden ne-a transmis că parteneriatul strategic cu America rămâne în continuare unul solid.

România şi-a făcut bine temele pentru acest Summit şi dovedim că rămânem un actor important în cadrul NATO. Am demonstrat profesionalism atât în teatrele de operaţii, cât şi în cadrul exerciţiilor militare organizate în comun cu aliaţii noştri. Suntem în cel mai bun moment posibil privind asigurarea securităţii României, iar unul dintre beneficii ar putea fi atragerea unor investiţii tot mai consistente în ţara noastră.

George Șișcu
Deputat PNL în Parlamentul României