Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Clasa politică, în integralitatea ei, traversează în prezent o perioadă de criză majoră, generată până nu de mult de interminabilele conflicte la vârf dintre...

Clasa politică, în integralitatea ei, traversează în prezent o perioadă de criză majoră, generată până nu de mult de interminabilele conflicte la vârf dintre conducătorii aleși să vegheze la liniștea și armonia instituțională, la respectarea Constituției și a legilor țării. Această stare de fapt a avut drept consecință îndepărtarea populației de actul politic, fapt demonstrat și prin slaba prezență la vot de la ultimele alegeri, dar și prin dezgustul fățiș manifestat de populaţie față de politică și politicieni.

În acest context deloc favorabil, consider că oamenii politici în general, şi parlamentarii în special, trebuie să demonstreze că doresc să facă o altfel de politică, cea a cetățenilor. Trebuie să schimbăm fundamental responsabilitatea pe care o avem faţă de cei care ne-au mandatat să-i reprezentăm în Parlament, pentru că, de cele mai multe ori, mesajele și ideile noastre pozitive nu au ajuns așa cum trebuie la adevărații destinatari, oamenii onești ai acestei țări. Cred că trebuie să corectăm și îmbunătățim situația, în sensul transmiterii în timp real către beneficiari a activităților noastre în plan parlamentar și social, cu atât mai mult cu cât am fost aleşi în sistemul de vot uninominal. Nu în ultimul rând, consider că lipsa de încredere și respectul în și pentru parlamentari nu va conduce la îmbunătățirea calității clasei politice, dorită de toată lumea, cel puțin la nivel declarativ.

Consider că blamarea generalizată a oamenilor politici nu va detemina altceva decât îndepărtarea altor persoane, profesioniști în diverse domenii, care doresc să se implice în fenomenul politic. Sunt convinsă că avem forța să arătăm că, cel puţin reprezentanții PSD în Parlament, am făcut şi facem politică pentru cetățeni, nu pentru interese meschine și populiste. Dacă populația va recepta la adevărata dimensiune mesajele noastre, nu am nici un fel de teamă că nu vom reuși, în ciuda procentului încă extrem de mic de încredere a populaţiei în legislativ.

Nu în ultimul rând, cred că ne aflăm într-un moment de răscruce din punct de vedere politic, şi acest impas nu se poate rezolva decât printr-un amplu proces de reformare. E nevoie de modernizarea clasei politice, în general, dar şi a partidelor, în special. În acest sens, alegerile de anul viitor se vor desfăşura, cel mai probabil, în vechiul sistem pe liste, iar acest fapt va presupune o nouă abordare din partea formaţiunilor politice. Dacă la ultimele două scrutine parlamentare greul a fost dus de candidaţi, votul fiind uninominal, de această dată partidele vor fi chemate să aibă rolul principal, printr-o selecţie extrem de riguroasă a candidaţilor. Consider că, în urma evenimentelor neplăcute din ultima perioadă, niciunul dintre partidele noastre nu îşi va mai permite să posteze pe listele de candidaţi oameni care nu sunt în topul probităţii morale şi profesionale.

În concluzie, sunt optimistă cu privire la faptul că vom reuşi din mers schimbarea dorită de români referitoare la funcţionarea Parlamentului. Un Legislativ mai suplu şi mai dinamic, cu oameni potriviţi şi devotaţi acestei activităţi, va duce implicit şi la schimbarea percepţiei populaţiei faţă de această instituţie democratică de prim rang a ţării. Puterea legislativă trebuie să devină şi în România prima putere a statului, iar un asemenea deziderat trebuie analizat şi derulat cu maximă seriozitate şi pragmatism, pentru a obţine eficienţa mult dorită în plan parlamentar!

 Deputat PSD de Tulcea,                                 5 mai 2015

Neviser ZAHARCU