Delegație din Vietnam, în vizită de lucru în județul Tulcea

 

vietnamDin delegația din Vitnam au ajuns, la Tulcea, Vo Thanh Hao, secretar al Comitetului Partidului Comunist din  Ben Tre, Truong Duy Hai, vicepreședinte al  Comitetului Partidului Comunist din  Ben Tre,  Nguyen Van Chinh, director al Departamentului pentru Resurse Naturale și Mediu, Cao Van Viet, director adjunct al Departamentului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală,  Nguyen Thi Le Thuy, director  al Centrului pentru Investiție și Promovare, Huynh Ky Tran, specialist agricultură dar și Tran Quang Viet, consilier ministerial, însărcinat afaceri , Ambasada  Republicii Socialiste Vietnam în România.

„Vreau să vă mulțumesc respectuos pentru că ați răspuns invitației Consiliului Județean Tulcea de a ne vizita țara și județul. Vreau să știți că mă simt pe deplin onorat că sunteți astăzi aici, stimați oficiali și dragi prieteni din Ben Tre, pentru a discuta oportunitățile tinerei și frumoasei  noastre colaborări, pecetluită sub auspiciile ASEM în toamna anului 2014. De asemenea, mulțumesc  Excelenței Sale, domnului  însărcinat cu afaceri  de la Ambasada RS Vietnam, că a dat curs invitației noastre de a fi alături de compatrioții domniei sale și de noi, tulcenii.

Profit de ocazie pentru a o felicita pe doamna Tui pentru faptul că a fost aleasă prima femeie parlamentar din Provincia Ben Tre“, a transmis, în deschiderea ședinței de vineri, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

La rândul său, șeful delegației din Vietnam, Vo Thanh Hao, secretar al Comitetului Partidului Comunist din  Ben Tre, a vorbit despre cooperarea dintre județul Tulcea și Provincia Ben Tre, și s-a referit, așadar, la schimbul de vizite efectuat anul trecut.

„AM fixat, în mare, planurile pentru concretizarea colaborării dintre cele Tulcea și Ben Tre, iar ele se axează, în special, pe biodiversitatea din delta Mekong-ului și am delimitat, în acest sens, zona în care urmează să fie realizat un centru de informare. Suntem aici pentru a da un impuls acestor proiecte deosebit de importante pentru noi“, a transmis Vo Thanh Hao.

În plus, reprezentanții delegației și-au exprimat încântarea că, la ședințele de lucru, vor participa și reprezentanți ai ARBDD și INCDDD, instituții care dețin „răspunsurile“ la problemele de mediu cu care și ei se confruntă.

Istoricul relației de cooperare dintre județul Tulcea și Provincia Ben Tre

Județul Tulcea și Provincia Ben Tre se află în relații de prietenie și cooperare începând din anul 2014. Dat fiind specificul zonei de deltă, a Dunării, respectiv a fluviului Mekong, ce caracterizează cele două zone, la începutul anului 2014 s-a conturat oportunitatea unei cooperări reciproc avantajoase între Tulcea și Ben Tre.

Astfel, pe 16 octombrie 2014, la Milano, Italia, sub auspiciile ASEM, a fost semnată  Înțelegerea de Cooperare între Provincia Ben Tre și Județul Tulcea, prin care cele două părți au convenit să coopereze, potrivit nivelului lor actual de dezvoltare, în următoarele domenii: administrație publică locală, mediu, sănătate, cultură, educație, sport, turism și alte domenii de interes general.

În principal, cele două părți s-au angajat astfel să coopereze în activitățile relevante din sistemul de cooperare Mekong –Dunăre, în conformitate cu cadrul de cooperare ASEM, inclusiv în cadrul proiectelor conexe coordonate de agenții importante din Vietnam și UE și sprijinite de UE, cum ar fi cele din domeniul gestionării resurselor de apă, protecției mediului, conservării biodiversității, problemelor transfrontaliere de mediu, ecoturism, așa cum este prevăzut în Anexa la Înțelegerea de cooperare între județul Tulcea din România și Provincia Ben Tre din Republica Socialistă Vietnam, cu titlul  „Crearea unei Zone Pilot de Conservare a Biodiversităţii pentru un Ecoturism Durabil şi a unui Centru de Informare privind Dezvoltarea Turismului în Delta Mekong”.