Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

DELFINI MORȚI: CONDUCEREA A.R.B.D.D SE PLÂNGE CĂ A FOST „PĂCĂLITĂ “DE PESCARII BRACONIERI DELFINI MORȚI: CONDUCEREA A.R.B.D.D SE PLÂNGE CĂ A FOST „PĂCĂLITĂ “DE PESCARII BRACONIERI
După ce conducerea A.R.B.D.D. a acceptat, în urma discuțiilor avute cu asociațiile de pescuit în cadrul Comitetului Pescăresc, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD),... DELFINI MORȚI: CONDUCEREA A.R.B.D.D SE PLÂNGE CĂ A FOST „PĂCĂLITĂ “DE PESCARII BRACONIERI

După ce conducerea A.R.B.D.D. a acceptat, în urma discuțiilor avute cu asociațiile de pescuit în cadrul Comitetului Pescăresc, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), ca pescarii să își continue activitatea de pescuit la scrumbie maxim până în luna iunie, ulterior tot cei dela A.R.B.D.D. acuză pescarii de activități ilegale, anunţând că la anul nu vor mai face concesii.
„Informații recente au atras atenția asupra faptului că unii dintre acești pescari au folosit acest acord pentru a captura ilegal sturioni. De asemenea, au existat indicii că această activitate ilegală – desfășurată având ca acoperire pescuitul la scrumbie – face multe victime printre delfinii din zonă.
Pentru verificarea acestora a fost organizat un control de către echipa mobilă a ARBDD, informațiile fiind confirmate.

Astfel, în data de 16 mai, într-o zonă izolată unde își desfășoară activitatea de pescuit la mare două echipe de pescari, au fost găsiți 2 saci cu circa 60 kg de sturion, din speciile păstrugă și nisetru, iar în apropiere au fost găsite 3 exemplare de delfini. Din păcate cele trei exemplare se aflau în stare de putrefacție, fiind aduse la mal de apele Mării Negre, iar cauza eșuărilor vizibilă, delfinii prezentând urmele unei acțiuni intenționate, fiind tăiați pe burtă.
Trist este că devine o practică faptul că pentru a nu apărea înregistrate capturi accidentale de delfini în plasele pescărești, pescarii taie pe burtă delfinii pentru ca aceștia să se scufunde în mare și astfel se preîntâmpină eșuarea și identificarea cadavrelor acestora.
Asemenea incidente au fost depistate și în anii trecuți de aceea ARBDD va propune Agenției Naționale de Pescuit și Acvacultură (ANPA) ca în Ordinul de prohibiție pe 2020 să fie specificată o perioadă clară pentru pescuitul la scrumbie în Marea Neagră, corelată cât mai precis cu comportamentul real de migrație al acestei specii. Deoarece unii pescari nu au un comportament corect aceștia vor fi notificați să părăsească zona “se precizează într-un comunicat de presă emis de A.R.B.D.D.
Pană una alta, în scurt timp că intră în vigoare modificarea legislativă care va permite pescarilor de la Marea Neagră să folosească plase monofilament pentru pescuitul la calcan, plase ce nu afectează/capturează delfini, conform unui studiu realizat de specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.