Deputat Anişoara Radu: „Avem obligaţia să ne schimbăm atitudinile şi percepţiile faţă de persoana vârstnică“

  ani1 Data de 1 octombrie este o dată specială pentru seniorii din întreaga lume. Este o sărbătoare internaţională relativ nouă, 2017 marcând cea de-a 26-a celebrare a zilei internaţionale dedicate persoanelor vârstnice.

  În februarie 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite stabilea ziua de 1 octombrie ca zi internaţională a persoanelor în vârstă, iar câteva luni mai târziu, pe 16 decembrie 1991, Adunarea Generală a O.N.U. a adoptat rezoluţia 46/91 cu titlul „Principiile Naţiunilor Unite pentru persoanele în vârstă destinate a le permite să trăiască mai bine în anii câştigaţi”.

  Aceste principii consacră dreptul persoanelor vârstnice la hrană, condiţii de locuit şi îngrijire medicală, libertatea de a decide asupra vieţii personale şi profesionale, dreptul de a se exprima şi de a participa în activităţi sociale după pensionare, precum şi accesul la oportunităţi de învăţare adecvate vârstei.

  În anul 2002, la Madrid, Adunarea Generală a ONU a adoptat Planul Internaţional de Acţiune privind Îmbătrânirea care stabileşte obiectivele prioritare şi angajamentele statelor membre cu privire la politicile destinate populaţiei vârstnice, în principal cele din domeniul protecţiei sociale, ocupării, sănătăţii şi participării persoanelor de vârsta a treia la toate aspectele economice, sociale, culturale şi politice ale societăţii.

  Această sărbătoare merită celebrată de noi toţi, pentru a ne arăta în acest fel recunoştinţa faţă de seniorii noştri, faţă de realizările şi sacrificiul lor.

  Nu ştiu dacă este o coincidenţă că proiectul de modificare a Legii pensiilor va ajunge în Parlament în luna octombrie. Sper, însă,  ca această iniţiativă, care a fost definitivată de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, să aducă un plus de bucurie şi speranţă seniorilor noştri.

  Vreau să subliniez faptul că Partidul Social Democrat a acordat întotdeauna o atenţie deosebită persoanelor vârstnice şi a încercat, prin măsurile adoptate, să îmbunătăţească continuu calitatea vieţii acestora.

  Acest aspect poate fi observat şi prin faptul că în perioadele în care PSD a guvernat punctul de pensie a cunoscut o creştere continuă, ajungând de la 732,8 lei în ianuarie 2012 la 1000 de lei în iulie 2017.

  Consider că este de datoria noastră, ca parlamentari dar şi ca societate în ansamblu, să găsim mai multe soluţii concrete pentru ameliorarea condiţiilor de viaţă ale persoanelor vârstnice. Avem obligaţia să ne schimbăm atitudinile şi percepţiile faţă de persoana vârstnică şi să creăm acele punţi de solidaritate între generaţii, care să asigure păstrarea demnităţii umane pe tot parcursul vieţii.

  Ziua de 1 octombrie este o zi specială nu doar pentru seniorii noştri şi cei din întreaga lume, ci pentru noi toţi, cei care trebuie să le arătăm respectul şi preţuirea pentru eforturile şi realizările lor.

  Cu această ocazie, vreau să le urez tuturor seniorilor din România un călduros la mulţi ani, multă sănătate şi cât mai multe bucurii!

   

  Vă mulţumesc!

   

  Deputat Anişoara Radu

  TULCEA