Deputata Mirela Furtună l-a interpelat pe ministrul transporturilor în legătură cu podul de peste Dunăre

Deputata tulceană Mirela Furtună(PSD) continuă să își manifeste preocuparea cu privire la lucrările la podul de peste Dunăre, un obiectiv așteptat de toți tulcenii. Mai multe semnale de îngrijorare legate de finanțarea acestui obiectiv și de realizarea infrastructurii adiacente ai fost preluate inclusiv de la tulceni și transmise de către deputata tulceană Mirela Furtună, sub forma de întrebări oficiale, pe adresa ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă.

„Stimate domnule Ministru,
Realizarea podului peste Dunăre de la Tulcea la Brăila reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din ultimii ani din România. Finanțarea lucrărilor estimate la aproximativ 500 de milioane de euro situează această lucrare în topul investițiilor din România.
Realizarea podului și a conexiunilor subsecvente va crea posibilitatea dezvoltării economice a zonei, prin legarea Dobrogei de Moldova. Lucrările la podul Tulcea-Brăila s-au desfășurat foarte bine, iar acestea sunt chiar în avans față de calendarul asumat.
Merită subliniat că finanțarea lucrărilor se face prin fonduri europene, atrase în cadrul programului specific ITI Delta Dunării. Un program destinat al Uniunii Europeane pentru zona Deltei.
Din aceste considerente proiectul trebuie finalizat în cadrul calendarului asumat, pentru a nu se pierde acești bani europeni.

Având în vedere aceste aspecte, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

1. Care va fi bugetul alocat de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii în 2021 pentru continuarea lucrărilor la podul Tulcea-Brăila?
2. Ce măsuri va lua Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru a minimiza riscul de a fi pierdute fondurile europene?
3. Care este situația exproprierilor pentru realizarea lucrărilor ce vor face legătura între pod și localitatea Jijila, jud. Tulcea?
4. Care este stadiul relocării utilităților, respectiv a magistralei de gaz și a celei electrice?
5. Care este stadiul scoaterii din fondul forestier a terenului de aproimativ 1 ha, necesar pentru a fi realizate lucrările adiacente podului?
6. Care este situația descărcărilor arheologice necesare pentru realizarea drumurilor de legătură cu podul?

Vă mulţumesc!
Deputat Mirela FURTUNĂ
TULCEA”

Comunicat de presă