Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul Anișoara Radu: „Am dat un vot benefic pentru români. Legea pensiilor este cea mai importantă “ Deputatul Anișoara Radu: „Am dat un vot benefic pentru români. Legea pensiilor este cea mai importantă “
Deputatul tulcean Anișoara Radu (PSD) a aprobat miercuri în Camera Deputaților patru legi importante, cea mai importantă fiind Legea pensiilor. „A fost o zi... Deputatul Anișoara Radu: „Am dat un vot benefic pentru români. Legea pensiilor este cea mai importantă “

Deputatul tulcean Anișoara Radu (PSD) a aprobat miercuri în Camera Deputaților patru legi importante, cea mai importantă fiind Legea pensiilor.

„A fost o zi importantă pentru mine în Parlament, pentru că am dat un vot benefic pentru români alături de colegii mei. Patru dintre legile votate au impact pozitiv asupra celor peste 5 milioane de pensionari şi peste 4 milioane de români cu credite la instituții bancare și nebancare.

Legea pensiilor – punctul de pensie se dublează în interiorul mandatului nostru, am pornit de la 871 de lei punctul de pensie în anul 2016, în prezent suntem la 1.100 de lei, anul viitor va fi 1.265 de lei, iar în 2020 va fi 1.775 de lei. În anul 2021 va mai fi o creştere a punctului de pensie, dar pensionarii câştigă atât din noua formulă de calcul, cât şi din recunoaşterea unor drepturi de natură salarială, cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu, care până acum nu erau luate în calcul.

Cele 3 legi pentru reglementarea creditelor, dobânzilor și leasingului:

1. Firmele care recuperează datorii de la români nu vor putea cere de la datornici mai mult de dublul plătit de firmă pentru cumpărarea creanței.

„Cesionarul nu va putea pretinde de la debitorul care are calitatea de consumator mai mult decât dublul sumei plătite de acesta pentru a plăti creanța de la cedent. Dispozițiile se aplică indiferent de instrumentul juridic utilizat pentru transferul creanței, inclusiv în cazurile cesiunii de contract, al cesiunii de portofoliu de creanță și al subrogației”, prevede actul normativ.

Prevederile se aplică și contractelor de credit aflate în derulare la data intrării în vigoare.

„Societăți comerciale având ca obiect de activitate recuperarea creanțelor, cumpără la sume derizorii drepturi de creanță, demarând sau continuând măsuri agresive de executare silită împotriva consumatorilor”, se arată în expunerea de motive a legii.

2. Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii.

Ordonanța 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing se modifică astfel: în situația în care locatarul/utilizatorul este consumator, NU SE APLICĂ articolul care prevede că „contractele de leasing, precum şi garanţiile reale şi personale, constituite în scopul garantării obligaţiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii”.

3. Plafonarea dobânzilor

Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăși cu 3% dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare.

Dobânda efectivă anuală (DAE) nu poate depăși 50% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mică sau egală cu 15000 RON și, respectiv, 40% pe an, în cazul creditelor de consum având o valoare mai mare de 15000 RON; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplinește criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar.

Prevederile se aplică și contractelor aflate în derulare la data intrării legii în vigoare, pentru care este îndeplinită condiția privind impreviziunea, mai prevede proiectul “a declarat deputatul PSD Anișoara Radu..