Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul Anişoara Radu – despre „Aplicarea Legii salarizării în sănătate” Deputatul Anişoara Radu – despre „Aplicarea Legii salarizării în sănătate”
„De câteva săptămâni asociaţiile sindicale din sănătate ameninţă cu proteste din cauza aplicării Legii salarizării. Aceştia susţin că foarte multe salarii au scăzut, iar... Deputatul Anişoara Radu – despre „Aplicarea Legii salarizării în sănătate”

Anișoara Radu, deputat PSD Tulcea

„De câteva săptămâni asociaţiile sindicale din sănătate ameninţă cu proteste din cauza aplicării Legii salarizării. Aceştia susţin că foarte multe salarii au scăzut, iar cele care au crescut au înregistrat creşteri relativ mici, raportat la aşteptări. Această opinie a fost preluată aproape imediat de politicienii din opoziţie, care încă acuză Legea salarizării, din motive pur electorale.

Consider că este de datoria noastră, a decidenţilor politici, să prezentăm o imagine corectă şi completă a realităţii.

După cum bine cunoaşteţi, Legea nr. 153/2017 a intrat în vigoare parţial, încă din luna iulie a anului 2017. S-a stabilit, prin bugetul aprobat în Parlament pentru anul 2018, că salariile din sistemul medical vor cunoaşte o creştere în două etape.

O primă etapă a avut loc la 1 ianuarie, când toţi angajaţii din sistemul public au primit măriri salariale, care au avut şi rolul de a elimina efectele modificărilor Codului fiscal, prin care contribuţiile au trecut de la angajator la angajat.

Nu voi reveni asupra acestui subiect pe care l-am prezentat pe larg în alte luări publice de poziţie, dar este evident că în ianuarie nu a existat o creştere semnificativă a salariilor din sănătate.

O a doua etapă, cea mai consistentă, a avut loc la 1 martie, când salariile personalului medical clinic au fost majorate direct la nivelul de salarizare stabilit pentru anul 2022. Astfel, salariile medicilor şi asistenţilor medicali au crescut cu procente cuprinse între 70% şi 172%.

Este necesară o primă distincţie, aceste măriri se aplică doar medicilor şi asistenţilor medicali, sunt excluşi infirmierii, brancardierii, dar şi ceilalţi angajaţi din sistemul de sănătate, aceştia urmând să aibă creşteri ale salariilor în trepte, până în 2022 ca şi ceilalţi bugetari.

Încă dinainte de primirea salariilor pe luna martie sindicatele din sănătate au ameninţat cu măsuri de protest, ceea ce este total incorect. Principalul aspect reclamat a fost că nivelul sporurilor a fost plafonat la maximum 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite şi de maximum 85% pentru fiecare angajat din sistem.

În fapt, aproape toate salariile medicilor şi asistenţilor medicali au crescut, în unele cazuri chiar s-au dublat. Doar o mică parte, aproximativ 10% dintre angajaţi au avut mici scăderi, în principal din cauza limitării sporurilor. Pentru aceştia se caută soluţii optime la nivelul ministerului, care se află într-un dialog permanent şi cu sindicatele.

Principalele categorii de angajaţi care ar putea fi afectate de plafonarea sporurilor sunt infirmierele, brancardierii şi alte categorii de angajaţi care beneficiau de sporuri, dar nu sunt asimilate personalului clinic medical. Sunt convinsă că se va găsi cea mai bună formulă ca şi pentru aceste categorii veniturile să nu scadă.

Trebuie menţionat că plafonarea sporurilor era necesară, efortul bugetar pentru măririle salariale din sănătate fiind consistent, iar o forţare a anvelopei salariale prin acordarea nediscriminatorie şi nelimitativă de sporuri ar fi făcut ca legea să devină inaplicabilă.

În încheiere, vreau să subliniez că PSD şi-a respectat din nou promisiunea de a prioritiza acest domeniu şi de a stabili salarii decente pentru personalul medical clinic. Chiar şi datele oficiale arată o scădere a numărului de cadre medicale care pleacă în străinătate, pe de o parte, dar şi un număr din ce în ce mai mare de medici şi de asistente care se întorc în România, pe de altă parte“.