Deputatul Anisoara Radu: „Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice – un pas spre normalitate”

TIB_5124Deputatul PSD Tulcea Anisoara Radu a sustinut in plenul Camerei Deputatilor o declaratie politica intitulata: „Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice – un pas spre normalitate”.

„Stimați colegi,

În calitate de membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială acord o atenţie deosebită iniţiativelor ce au impact asupra acestui domeniu.

Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice are un impact important asupra întregului aparat bugetar şi asupra viitorului fiecăruia dintre noi.

Prin această lege se vor elimina discriminările arbitrare dintre funcţionarii publici care, deşi au aceleaşi atribuţii, primesc salarii diferite. Mai mult, această lege plasează fiecare categorie de funcţionari publici acolo unde merită.

Saptămânile trecute am avut în cadrul comisiei mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai diferitelor categorii de funcţionari publici. Am avut satisfacţia să observ că, în general, toate categoriile sunt mulţumite de prevederile legii.

În campania electorală promiteam că educaţia şi sănătatea vor reprezenta priorităţi zero pentru guvernarea PSD. Se poate observa că aceste două categorii au fost plasate cât mai sus în grila de salarizare, de asemenea în cazul medicilor prevederile se vor aplica în integralitate încă de la 1 iulie 2017.

Prin aceste măsuri nu numai că ne respectăm electoratul şi promisiunile electorale, dar acordăm, în sfărşit, respectul cuvenit unei categorii extrem de importante pentru întreaga societate, medicii.

Sigur, o asemenea lege ar fi trebuit adoptată de mult, dar au existat anumite persoane care ori nu au vrut să înţeleagă importanţa acesteia pentru societate, ori efectiv nu au înţeles-o. Vă mărturisesc sincer că nu ştiu care dintre cele două variante e mai rezonabilă pentru domniile lor, mai ales că unii sunt acum parlamentari.

Nu pot să spun că mă miră atitudinea ostilă a partidelor din opoziţie cu privire la legea salarizării. Pe de o parte, ei ştiu foarte bine că adoptarea acestei legi îi va pune într-o situaţie dificilă. Pe de altă parte, dacă analizăm partidele ce se opun adoptarii legii vom observa că toţi cei care se opun acum, când au fost la guvernare, ori au blocat acest proces, ori au diminuat salariile.

Sigur, nu e de mirare având în vedere că în guvernul Cioloş ministru al finanţelor era o doamnă de tristă amintire, doamna Anca Paliu Dragu, care declara nonşalant că românii nu ar trebui să se plângă de salarii, pentru că alţii muncesc şi pe 2 lei.

Eu vreau să garantez tuturor angajaţilor din sistemul bugetar că, alături de colegii mei din Comisia pentru muncă şi protecţie scială, vom da cea mai bună formă acestei legi şi adoptarea ei va reprezenta cea mai importantă măsură pentru revenirea la normalitate.

Am o singură rezervă, şi mă refer aici la data de la care va intra în vigoare legea. Sunt convinsă că majoritatea PSD-ALDE, alături de sprijinul UDMR şi al gurpului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, va vota în timp util legea, dar nu ştiu ce va face domnul preşedinte Klaus Iohannis.

Pe aceasta cale vreau să fac un apel către domnul preşedinte, stimate domnule preşedinte nu vă opuneţi normalităţii prin atacarea legii la CCR sau prin trimiterea ei spre reexainare către Parlament, nu veţi face decât să amânaţi promovarea celei mai necesare legi pentru România în momentul actual şi să afectaţi, temporar, aplicarea prevederilor privind creşterile salariale pentru medici, iar populaţia nu vă va ierta.

Vă mulţumesc!“ Deputat Anişoara Radu.