Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul George Șișcu: „Creşterea salariului minim brut va duce automat la majorări de preţuri la bunuri şi servicii“ Deputatul George Șișcu: „Creşterea salariului minim brut va duce automat la majorări de preţuri la bunuri şi servicii“
Vineri, pe 7 decembrie, mass-media centrală a vuit, stârnită de ultima iniţiativă (strălucită în viziunea Guvernului, îngrijorătoarea după părerea multor oameni cu capul pe... Deputatul George Șișcu: „Creşterea salariului minim brut va duce automat la majorări de preţuri la bunuri şi servicii“

Vineri, pe 7 decembrie, mass-media centrală a vuit, stârnită de ultima iniţiativă (strălucită în viziunea Guvernului, îngrijorătoarea după părerea multor oameni cu capul pe umeri din ţara asta) a echipei doamnei Viorica Dăncilă: aprobarea Hotărârii de Guvern privind creşterea cuantumului salariului minim brut la 2.080 lei începând cu 1 ianuarie 2019.
În aparență, având în vedere binele angajaţilor din ţara asta, Guvernul a decis să facă un pas important pe drumul menit să aibă drept finalitate salarii decente, egale cu cele din Uniunea Europeană. Dar, de fapt, din păcate, această măsură va contribui, ca şi măsurile anterioare, la destabilizarea sectorului privat, creşterea inflaţiei şi adâncirea în sărăcie a populaţiei!
Nu am pretenția să compar competențele specialiștilor din Ministerul Muncii, care au analizat atent (oare?) situaţia prezentă, iar apoi efectele benefice şi cele negative ale măsurii ce va fi pusă în practică la 1 ianuarie 2019, cu competenţele de economie pe care mi le-am dezvoltat prin gestionarea bugetului familiei de-a lungul timpului, dar, ca orice om cu bun simţ, realizez faptul că o creştere a salariului minim brut va duce automat la majorări de preţuri la bunuri şi servicii.
Angajatorul – entitate publică va sta liniştit, pentru că se poate baza pe bugetul de stat ca să acopere diferenţele băneşti între salariile curente şi cele din 2019, dar angajatorul din mediul privat va fi nevoit să ceară mai mulţi bani pentru ceea ce produce sau furnizează, ca să poată să le asigure angajaţilor cel puţin salariul minim pe economie! Dacă după majorarea preţurilor nu va mai găsi piaţă de desfacere, va închide prăvălia, angajaţii săi vor merge în şomaj, iar bugetul de stat va pierde un contribuabil! Dacă va avea loc pe piaţă, bunurile şi produsele sale vor uşura buzunarele consumatorilor, iar cei mai afectaţi vor fi cei cu venituri mici, prima categorie care îmi vine în minte fiind pensionarii !
După şedinţa de Guvern din 7 decembrie, care s-a soldat, printre altele, cu Hotărârea de Guvern privind majorarea salariului minim pe economie şi a salariului pentru angajații cu studii superioare şi minimum 1 an vechime în muncă, Serviciul Comunicare, Mass-Media și Relații cu Publicul al Ministerului Muncii și Justiției Sociale a emis un comunicat (http://www.mmuncii.ro/…/5338-cp-cresterea-salariului-minim-…), în conținutul căruia era citat, cu candoare, dl. ministru Marius Budăi: „În Programul de Guvernare este menționat salariul minim diferențiat doar pe criteriul studii superioare. În urma discuțiilor purtate în ultimele luni cu partenerii sociali, la cererea Sindicatelor, în proiect a fost introdusă și categoria persoanelor cu cel puțin 15 ani vechime. Patronatele nu au fost, însă, de acord, în special cele din industria textilă, care ne-au atras atenția că o astfel de măsură i-ar putea împinge către faliment, astfel că, până la urmă, s-a renunțat, momentan, la ea”. Ce concluzie putem trage: dacă atunci când s-a întocmit Programul de Guvernare ne-am propus ceva, vom pune măsura în practică, indiferent de consecințe! Eventual amânăm puţin, ca să nu devenim nepopulari în rândul electoratului.
Nu vreau să fiu înțeles greșit: da, îmi doresc şi eu salarii mari pentru România şi mai ales pentru judeţul Tulcea, confruntat cu depopularea datorită lipsei locurilor de muncă în mediul rural şi în localităţile izolate geografic, dar cred cu tărie că măsurile de creştere a salariilor ar trebui completate cu măsuri de protecţie pentru angajatori, pentru a ţine sub control preţurile la bunuri şi servicii şi, implicit, pentru a menţine crescută puterea de cumpărare a leului!
La ședința solemnă a Executivului, desfăşurată recent la Alba Iulia, a fost semnat un acord între Guvern şi Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii, având drept scop susţinerea dezvoltării sectorului construcţiilor în România. Mai precis, se doreşte ca sectorul construcţiilor să fie declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească, pentru următorii 10 ani, salariul minim brut lunar să fie de 3.000 de lei, taxele datorate de angajator să fie eliminate, iar taxele datorate de angajat să fie stabilite astfel încât salariul minim net lunar să depăşească echivalentul în lei a 500 de euro.
Hai să zicem că s-a găsit o soluţie pentru sectorul ăsta, dar nu pot să nu mă întreb: este această măsură echitabilă având în vedere că nu doar construcţiile sunt un sector prioritar? Nu s-ar cuveni ca onor Guvernul să aibă în vedere dreptul la tratament egal şi bunăstarea tuturor cetăţenilor României şi nu punerea în practică a Programului de Guvernare prin măsuri hei-rup-iste și pre-electorale?

Deputat George Șișcu
PNL TULCEA