Deputatul George Șișcu: „Este evident că vom pierde bani europeni pe infrastructură“

Deputatul George Șișcu

Deputatul tulcean George Șișcu (PNL) Comisiei pentru Transport și Infrastructură din Camera Deputaților a prezentat în plenul Parlamentului o declarație politică prin care atrage atenția asupra riscului dezangajării fondurilor UE

Comisarul european, Corina Creţu i-a transmis, pe 25 aprilie, premierului Viorica Dăncilă, miniştrilor Lucian Şova şi Rovana Plumb, o scrisoare în care îşi exprima îngrijorarea cu privire la riscul dezangajării fondurilor UE, scrisoare în care sunt demascate incompetența și modul iresponsabil în care guvernează PSD și ALDE.

Îngrijorarea majoră vizează slaba capacitate a celor două ministere și a Guvernului României în ansamblul său de a atrage finanțarea pusă la dispoziția țării noastre prin POIM 2014-2020. Vorbim despre 5,1 mld euro alocate României pentru sectorul transporturi, prin Fondul de Coeziune si prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Este evident că vom pierde bani europeni pe infrastructură pentru că avem doar patru  proiecte majore, iar altele noi, mature, care să fie lansate în execuție, nu există. Prezentarea și înaintarea către Bruxelles a unor proiecte noi precum Podul peste Dunăre de la Brăila, Sibiu-Pitești loturile 1 si 5; autostrada Craiova –Pitești, sunt mult întârziate și ele nu au un grad de maturitate suficient de mare pentru a fi finanțate! Ne aflăm la mijlocul exercițiului financiar 2014-2020, va fi o evaluare intermediară în anul 2018, iar faptul că pregătirea proiectelor este foarte slabă ar putea conduce la dezangajari immediate, periclitând astfel însăși politica de coeziune în România.

Iată că am ajuns în situația de a pierde bani pentru că autoritățile nu sunt capabile să pregătească proiecte la cheie – iar procedura de licitație să înceapă după ce există evaluarea impactului asupra mediului. Exemplu în acest sens avem Autostrada Sibiu-Pitești. Mai mult, singurul interes al guvernanților este să rezolve politica de cadre și de numiri pe funcții a găștii politice, în loc să construiască politici de transport eficiente şi sustenabile!

De la Bruxelles se cere implicare mai mare din partea celor doi miniștri în procesul de implementare a proiectelor de infrastructură, se cere pregătirea unui portofoliu de proiecte mature care să se califice pentru a primi finanțare europeană și, totodată, se cere responsabilitate şi instituții funcționale, pentru că ne aflăm la jumătatea perioadei de programare 2014-2020, iar cartea noastră de vizită cu care ne vom prezenta la negocieri pentru următorul exercițiu financiar european are multe lacune și ne creează mari dezavantaje.

România pierde enorm din cauza acestei inacțiuni guvernamentale, din cauza incompetenței manifestate în actul de guvernare în domeniul infrastructurii de transport. Pierde din punct de vedere economic, pierde investitori, pierde bani europeni ieftini, pierde credibilitate externă și devine o țară nefrecventabilă din acest punct de vedere pentru potențiali parteneri strategici de investiții.

În aceste condiții, PNL îi cere doamnei Viorica Dăncilă să își depună mandatul din fruntea Executivului, iar odată cu ea să plece și cei doi miniștri- Rovana Plumb si Lucian Șova. Eșecul guvernării PSD-ALDE la acest capitol nu mai poate fi tolerat!

Vă mulțumesc,

Deputat PNL, Circumscripția 38 Tulcea

Șișcu George