Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

DEPUTATUL GEORGE ȘIȘCU: „La mulți ani, români, la mulți ani, România!“ DEPUTATUL GEORGE ȘIȘCU: „La mulți ani, români, la mulți ani, România!“
Anul acesta se împlinesc 100 de ani la Marea Unire, proces istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în... DEPUTATUL GEORGE ȘIȘCU: „La mulți ani, români, la mulți ani, România!“

Anul acesta se împlinesc 100 de ani la Marea Unire, proces istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Nu voi face o trecere în revistă a momentelor importante de la 1918 ci, în calitate de reprezentant al județului Tulcea în Parlamentul României, voi reaminti faptul că Marea Unire nu ar fi fost posibilă fără pașii anteriori: Unirea Principatelor Române la 1859 și, importantă pentru tulcenii mei, revenirea Dobrogei în granițele României la 1878, în urma Războiului de Independență!
În ultima perioadă, țara noastră a devenit un adevărat subiect de scandal în presa europeană datorită frecușurilor dintre Președinție și Guvern, deși Anul Centenarului ar fi trebuit să fie pentru toată lumea un an în care ar fi trebuit să lăsăm deoparte interesele meschine și lupta pentru putere și să ne amintim de istoria noastră! În toate momentele importante – 1859, 1878, 1918 – am fost considerați de restul Europei un stat prea puțin important ca să aibă ceva de spus la masa tratativelor, dar atunci oamenii politici ai vremii au dat dovadă de unitate și ambiție! La 1859 am hotărât să avem un singur domnitor, la 1878 am obținut Independența, iar la 1918 Regina Maria a făcut uz de relațiile sale de familie și de prezența sa extraordinară ca să ne repună țara pe harta Europei, în granițele firești!
Poate cuvinte precum unitate, patrie, națiune par unora desuete, dar eu sunt urmaș al păstorilor aromâni care și-au părăsit munții natali ca să își păstreze nealterate credința, limba și portul! România de astăzi este patria noastră și este un loc binecuvântat de Dumnezeu, ferit de războaie și model de toleranță etnică, dar toate acestea sunt un dar plătit cu sângele celor care au luptat pentru patrie!
Astăzi, la ceas de sărbătoare, mă înclin cu pioșenie în fața amintirii lor, îmi amintesc cu respect de unitatea în cuget și faptă a înaintașilor noștri și îmi exprim speranța că România își va redobândi, prin implicarea tuturor, locul binemeritat pe harta lumii!
La mulți ani, români, la mulți ani, România!

Deputat PNL Tulcea, George ȘIȘCU