Deputatul George Șișcu: „Să fim alături de frații noștri de peste Prut“

„Ieri s-au împlinit o sută de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara Românească. Așa cum bine știm cu toții, la 27 martie 1918 a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău și care a votat Unirea, făcând astfel ca dintre toate provinciile româneşti aflate sub dominaţie străină, Basarabia să fie prima care s-a unit cu România.

Acest act istoric a deschis procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureş şi Crişana au decis, la rândul lor, Unirea cu ţara, evenimentul de constituire a statului român modern al cărui centenar îl sărbătorim anul acesta.

          În contextul geopolitic, aniversarea Unirii Basarabiei cu România, are o încărcătură aparte. Spre deosebire de Transilvania, Basarabia este încă ruptă din trupul ţării, iar balansul actualei Republici Moldova între est şi vest şi tensiunile care au dus la afirmarea unui nou război rece între Rusia şi NATO demonstrează că problema teritoriului dintre Prut şi Nistru este una de actualitate şi, de asemenea, o rană încă deschisă în conştiinţa naţională.

          Această sărbătoare națională este un act de exprimare a solidarității tuturor românilor, de reîmbărbătare a românilor de dincolo de Prut, iar marcarea acestei sărbători naționale de suflet este un moment ce îndeamnă la reflecții și găsiri de modalități prin care neamul nostru să-și cunoască mai bine trecutul și, într-un context internațional favorabil, să se regăsească, în viitor, în cadrele statale naturale.

          Datoria noastră, astăzi, este să ținem vie memoria zilei de 27 martie 1918. Să fim alături de frații noștri de peste Prut prin strângerea legăturilor, fie că sunt ele economice, politice, de suflet sau ideal național.

          Partidul Național Liberal va fi alături de frații ei, asumându-ne și sprijinind continuarea proiectului de realizare a unui viitor comun european pentru toţi românii.

Cu multă dăruire și iubire de țară și respect pentru memoria celor care au înfăptuit Marea Unire, visele și idealurile noastre se vor împlini.

Vă mulțumesc“,

Deputat PNL, Circumscripția 38 Tulcea

Șișcu George