Deputatul George Șișcu: „Sistemul public de sănătate din România este la pământ!“

Deputatul liberal George Șișcu atrage atenția prin intermediul unei declarații politice asupra situației deplorabile a sistemului de sănătate publică în România.

„Raportul Uniunii Europene despre profilul sănătății din România pentru anul 2017 demonstrează clar situația deplorabilă a sistemului de sănătate publică din țara noastră. Bolile cardiace și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai des întâlnite cauze ale mortalității, în timp ce și decesele cauzate de diverse forme de cancer au crescut dramatic. De asemenea, bolile infecțioase reprezintă o provocare semnificativă, România având cea mai ridicată rată de tuberculoză din UE. Pe de altă parte mortalitatea infantilă este de peste două ori mai mare decât media UE.

Rata mortalității ar putea să scadă doar în condițiile existenței unui sistem de asistența medicală performant, dar și cu ajutorul prevenției, care în România din păcate lipsește cu desăvârșire. Din păcate însă realitatea este cruntă: în România mortalitatea este cea mai ridicată din UE pentru femei și a treia cea mai ridicată pentru bărbați.

În acest context al nevoilor tot mai crescute, România pierde personal sanitar și medical valoros din cauza emigrării. Numărul de medici și asistenți medicali disponibili este relativ scăzut comparativ cu mediile UE: 2,8 medici per 1000 locuitori, comparativ cu 3,5 în UE și respectiv 6,4 asistenți medicali per 1000 locuitori vs. 8,4 în UE.

În plus cheltuielile pentru sănătate pe cap de locuitor sunt cele mai scăzute din UE și reprezintă mai puțin de o treime din media acesteia.

Este clar că pentru guvernul Dragnea-PSD-ALDE sănătatea publică este departe de a reprezenta o prioritate. Instabilitatea politică și economică ne-a condus la nivelurile scăzute ale cheltuielilor pentru sănătate și la perpetuarea unor stări patologice care afectează de ani de zile sistemul de sănătate publică din România.          Stimați colegi,  confruntarea și rezolvarea acestor probleme necesită o asumare politică hotărâtă a unui guvern capabil să dea soluții adecvate, pe care din păcate nu am vazut-o la niciunul dintre guvernele PSD din ultima perioadă.

Ma întreb oare câți oameni trebuie să mai moară cu zile, ca acest sistem să înceapă să conteze cu adevarat pentru cei care ne conduc?“ a declarat deputatul tulcean George Șișcu (PNL).