Deputatul PSD Neviser Zaharcu cere ministrului Mediului să clarifice decontarea din partea administraţiilor locale a serviciilor de salubritate neprestate

zaharcuDeputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, a trimis o interpelare parlamentară noului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, pe tema decontării unilaterale şi nejustificate a serviciilor de salubritate de către autorităţile locale.
În documentul oficial trimis conducerii MMAP, parlamentarul tulcean a precizat că Legea 99/2014 de modificare a legii 101/2006, privind serviciul de salubrizare a localităților, la articolul 26, după alineatul 2, are două noi alineate, alineatele 2.1. și 2.2., cu următorul curpins: „2.1. În situația prevăzută la anileatul 2, litera a), autoritățile administrației publice locale împreună cu operatorii au obligația să țină, la zi, evidența tuturor utilizatorilor, cu sau fară contracte de prestări servicii; 2.2. Autoritățile administrației publice locale au obligația să instituie taxe speciale, conform prevederilor alineatului 2, litera c), și să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestației efectuate la utilizatorii fără contract.”
„Conform acestor prevederi ale legii, a mai menţionat Neviser Zaharcu, administraţiile locale vin in ajutorul unor firme private pentru a identifica utilizatorii de servicii de salubritate şi, mai mult, achită operatorilor din bugetul local contravaloarea prestaţiilor efectuate de aceste firme private pentru cei care nu au încheiat contracte”.
Deputatul social-democrat şi-a exprimat însă nedumerirea cu privire la faptul că este neclar „dacă autoritățile administrației publice locale ar trebui să instituie taxe speciale și să deconteze serviciile societăților de salubrizare pentru utilizatorii care beneficiază de aceste prestații, respectiv doar pentru cei care nu au încheiat contracte, sau pentru toți locuitorii din comunitate, cu toate că, spre exemplu, unii dintre aceștia sunt plecați din țară și nu beneficiază efectiv de prestațiile firmei de salubrizare”.
În finalul interpelării, deputatul Neviser Zaharcu a întrebat-o pe Cristiana Paşca Palmer care este interpretarea oficiala a textului legii.
„Ministrul Mediului trebuie să lămurească de urgenţă această disfuncţionalitate, întrucât dacă administraţiile publice locale decontează suma totală pentru întreaga populaţie, chiar şi pentru cele câteva milioane de români plecaţi din ţară, firmele de salubrizare beneficiază în mod nejustificat de venituri fără a presta servicii pentru persoanele respective”, a conchis Neviser Zaharcu.

Biroul de Presă al deputatul PSD Tulcea Neviser ZAHARCU, 24 noiembrie 2015