Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul PSD Neviser Zaharcu cere ministrului Sănătăţii dotarea cabinetelor medicale şi a centrelor de permanenţă Deputatul PSD Neviser Zaharcu cere ministrului Sănătăţii dotarea cabinetelor medicale şi a centrelor de permanenţă
Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, s-a adresat oficial ministrului Sănătăţii, căruia i-a cerut intensificarea sprijinului statului pentru dotarea cabinetelor medicale şi a centrelor... Deputatul PSD Neviser Zaharcu cere ministrului Sănătăţii dotarea cabinetelor medicale şi a centrelor de permanenţă

zahDeputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, s-a adresat oficial ministrului Sănătăţii, căruia i-a cerut intensificarea sprijinului statului pentru dotarea cabinetelor medicale şi a centrelor medicale de permanenţă.

„Guvernul României şi, în special Ministerul Sănătăţii, are datoria să elaboreze programe şi măsuri prin care numărul bolnavilor din ţara noastră să se diminueze, aşa cum se întâmplă în celelalte ţări din Uniunea Europeană. În mod normal, 80% din problemele de sănătate trebuie să se rezolve în cabinetele de medicină primară şi, totodată, este mai uşor şi mai eficient să previi decât să tratezi, mai ales în fazele avansate ale bolii, când costurile sunt mai mari, apare suferinţa, iar şansele de salvare ale bolnavului se diminuează drastic”, a subliniat Neviser Zaharcu în interpelarea trimisă conducerii Ministerului Sănătăţii.

Deputatul social democrat i-a sugerat ministrului Sănătăţii să vină în sprijinul medicilor de familie cu un program la nivel naţional, eventual prin utilizarea fondurilor europene, pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie cu un minim de aparatură necesar în vederea eficientizării activităţii acestora: „Această măsură ar duce si la diminuarea considerabilă a costurilor, întrucât medicii de familie ar avea astfel posibilitatea de a stabili anumite diagnostice fără a mai fi nevoie de investigaţii suplimentare a medicilor de diferite specialităţi. Avantajul acestor dotări la nivel naţional ar fi achiziţionarea unui număr mare de aparate de acelaşi fel, deci şi cu un preţ mai avantajos de suportat de către stat”.

Parlamentarul tulcean consideră că este nevoie de un pachet minim necesar pentru dotarea medicilor, cu EKG-uri, microanalizoare biochimie, pentru a efectua un minim de analize, ecografe, precum şi câte un defribilator destinat centrelor medicale de permanenţă. „Întrucât utilizarea acestor aparate necesită pregătire de specialitate, este necesar, de asemenea, să existe tot pe plan naţional un program de dezvoltare a resurselor umane în diferite centre, demers perfect realizabil tot prin utilizarea fondurilor europene”, a mai argumentat preşedintele OFSD Tulcea.

În finalul documentului, deputatul medic l-a întrebat pe ministrul Sănătăţii după cum urmează: „1. Care este deficitul de aparatură medicală de strictă necesitate existent în prezent în unităţile medicale din ţară, şi punctual la cele din Tulcea?; 2. Cum vedeţi propunerile mai sus amintite, de dotare a cabinetelor medicale printr-un program naţional?; 3. Care este funcţionalitatea centrelor medicale de permanenţă, atât la nivel naţional, cât şi în Tulcea?”.

„Pentru orice naţiune, sănătatea ar trebui să constituie prioritatea numărul 1! Implicit şi pentru responsabilii de acest domeniu fundamental al evoluţiei şi dezvoltării poporului nostru. Ca atare, susţin că Guvernul României trebuie să treacă la adoptarea unor măsuri concrete în sprijinul sănătăţii. Fostul Executiv, din care a făcut parte şi PSD, şi-a făcut cu prisosinţă datoria faţă de bravii lucrători din domeniul medico-sanitar, iar majorarea salariilor este doar un exemplu edificator în acest sens. A sosit momentul ca Guvernul tehnocrat să treacă de la vorbe la fapte şi să demonstreze că este capabil să implementeze promisiunile făcute”, a concluzionat Neviser Zaharcu.

 

Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser Zaharcu, 9 martie 2016