Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul PSD Neviser Zaharcu prezintă tulcenilor priorităţile legislative, politice şi sociale Deputatul PSD Neviser Zaharcu prezintă tulcenilor priorităţile legislative, politice şi sociale
Pentru acest mandat de deputat în Parlamentul României, mi-am propus să las în urma mea anumite proiecte politice şi sociale duse la îndeplinire, atât... Deputatul PSD Neviser Zaharcu prezintă tulcenilor priorităţile legislative, politice şi sociale

zaharcuPentru acest mandat de deputat în Parlamentul României, mi-am propus să las în urma mea anumite proiecte politice şi sociale duse la îndeplinire, atât pentru cetăţenii din municipiul şi judeţul Tulcea, cât şi pentru toţi românii. Am fost preocupată îndeosebi de  îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a populaţiei din judeţ, din convingerea că întotdeauna putem acţiona legislativ pentru a creşte standardul oamenilor, în ideea de a ajunge la nivelul ţărilor dezvoltate.

În special m-am axat pe sănătate şi educaţie, şi am demarat o serie de proiecte menite să scoată Delta Dunării din izolare, ştiut fiind faptul că mirifica noastră rezervaţie este încă o zonă defavorizată, în care oamenii trăiesc greu, iar copiii au mari probleme cu accesul la învăţământ. Iată care sunt principalele mele direcţii de acţiune din acest an, doar câteva dintre ele:

  1. Am încercat împreună cu Ivan Patzaichin şi cu alţi factori de decizie să implementăm un proces de învăţare de acasă, pentru copiii care nu se pot deplasa spre unităţile de învăţământ, din cauza distanţelor şi a închiderii şcolilor. După Modelul telemedicinei, acest program îşi propune accesul tuturor copiilor din Deltă la educaţie şi sunt convinsă că vom reuşit să îl punem în aplicare.
  2. Lucrez la o propunere legislativă pentru acordarea indemnizaţiei de însoţitor pentru mamele copiilor bolnavi de diabet în stare gravă până la 16 ani, nu până la 7 ani, aşa cum este în prezent.
  3. Tot în lucru am o altă iniţiativă legislativă, pentru acordarea unei mese calde elevilor din învăţământul primar, eventual şi gimnazial, fapt care, după cum am văzut, a atras şi interesul actualului ministru al Educaţiei. Este important să facem eforturi mai mari pentru prevenirea abandonului şcolar şi a analfabetismului, capitole la care suntem, din păcate, pe primele locuri în Europa. Trebuie să stimulăm copiii să vină la şcoală, iar pentru familiile cu greutăţi materiale luarea poverii unei mese ar fi o mană cerească!

Consider că menirea unui parlamentar este de a se afla permanent în mijlocul oamenilor, de a afla problemele cu care se confruntă şi de a încerca să le rezolve în faţa instituţiilor statului.

Sunt un parlamentar care am încercat din răsputeri să rezolv problemele cetăţenilor din judeţul Tulcea, pe care îi reprezint în Camera Deputaţilor. Unul dintre instrumentele aflate la dispoziţia reprezentării parlamentare îl constituie întrebările şi interpelările adresate membrilor Guvernului, respectiv miniştrilor, precum şi preşedinţilor şi conducătorilor instituţiilor publice. Din păcate, la majoritatea întrebărilor şi interpelărilor, formulate la cererea tulcenilor, care nu pot ajunge în audienţă la miniştri, şi au ridicat probleme punctuale spre a fi rezolvate, reprezentanţii Guvernului trimit de multe ori răspunsuri evazive, neconcludente, incomplete. Am subliniat acest fapt deoarece nu consider că Guvernul tehnocrat este o soluţie fericită pentru România, iar retragerea Ordonanţei de urgenţă privind salarizarea unică este doar unul dintre exemple…

Din nefericire, cererile exprese ale românilor care şi-au dorit un altfel de Guvern, o altfel de politică, o altă abordare a relaţiilor inter-instituţionale nu au fost acoperite de realitate. Până acum, Executivul nu a reuşit nici un fel de reformă majoră, iar măsurile luate de la instalare până în prezent s-au tradus doar în punerea în aplicare a deciziilor luate exclusiv de fostul guvern PSD.

De asemenea, şi aici mă refer la întreg spectrul nostru politic, nu cred că tinereţea este o virtute fără experienţă, după cum susţin că nici o vârstă matură nu este generatoare intrinsecă de competenţă fără o demonstraţie de probitate profesională anterioară. La acest capitol cred că întreaga clasă politică trebuie să reflecteze extrem de serios şi în ceea ce priveşte configuraţia viitorului Parlament.

 

Deputat PSD Tulcea,                                                 15 aprilie 2016

Dr. Neviser Zaharcu