Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul PSD Neviser Zaharcu solicită majorarea perioadei în care mamele copiilor cu diabet primesc indemnizaţia de însoţitor Deputatul PSD Neviser Zaharcu solicită majorarea perioadei în care mamele copiilor cu diabet primesc indemnizaţia de însoţitor
Deputatul PSD de Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, s-a adresat printr-o interpelare parlamentară miniştrilor Sănătăţii şi Muncii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu şi, respectiv, Claudia-Ana Costea, cărora le-a... Deputatul PSD Neviser Zaharcu solicită majorarea perioadei în care mamele copiilor cu diabet primesc indemnizaţia de însoţitor

zaharcuDeputatul PSD de Tulcea, dr. Neviser Zaharcu, s-a adresat printr-o interpelare parlamentară miniştrilor Sănătăţii şi Muncii, Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu şi, respectiv, Claudia-Ana Costea, cărora le-a propus majorarea perioadei în care mamele copiilor cu diabet primesc indemnizaţia de însoţitor.
„Vă supun atenţiei o neclaritate legislativă prevăzută de actele normative existente în ceea ce priveşte drepturile de care beneficiază în prezent copiii cu diabet şi mamele acestora. În acest moment, mamele acestor copii încadraţi în gradul de handicap grav primesc indemnizaţie de însoţitor, până când copilul dependent de insulină împlineşte vârsta de 7 ani. La o zi după această vârstă, mamele acestor copii nu mai pot fi însoţitori, iar copiii respectivi, deşi suferă de aceeaşi afecţiune gravă, sunt înscrişi în handicap accentuat”, a subliniat deputatul tulcean, în documentul transmis conducerii celor două ministere.
Neviser Zaharcu a mai adăugat că Ordinul nr. 725/2002 privind criteriile pe baza cărora se stabileşte gradul de handicap pentru copii stipulează: „Copiii cu diabet din grupa de vârstă 0-7 ani, care prezintă probleme deosebite de alimentaţie şi administrare a tratamentului se pot încadra în gradul de handicap grav în baza recomandării medicale”. „Acest Ordin intră în contradicţie cu o decizie a Organizaţiei Mondială a Sănătăţii (OMS), în care se spune că bolnavii de diabet au dreptul la însoţitor plătit de stat până la vârsta de 18 ani”, a mai argumentat parlamentarul social democrat.
„Specialiştii şi medicii diabetologi au avertizat că respectivii copii au nevoie şi după vârsta de 7 ani de patru doze de insulină zilnic, de fiecare masă cântărită şi supraveghere atentă, chiar dacă ei frecventează cursurile şcolare. Mai mult, ei au nevoie de o îngrijire specială, pentru a nu fi tentaţi de anumite avantaje ale copiilor sănătoşi, cel puţin până când vor avea discernământ. Deposedarea mamelor lor de drepturile oferite de calitatea de însoţitor le limitează astfel posibilitatea de a-i supraveghea, astfel încât copilul bolnav de diabet poate în orice moment să sufere complicaţii. Medicii specialişti în diabet şi boli de nutriţie susţin că fără ajutorul mamei, sau a altei persoane care găteşte, acestor copii le este imposibil să se descurce”, a motivat deputatul medic demersul său.
În aceste condiţii, Neviser Zaharcu le-a solicitat celor doi miniştri să analizeze modificarea actelor normative în vigoare, „astfel încât mamele copiilor diabetici înscrişi în categoria handicap grav să primească drepturile conferite de calitatea de însoţitor până la împlinirea de către copil a vârstei de 16 ani, dată de la care, teoretic, s-ar putea susţine singur, inclusiv să muncească”. În finalul interpelării, parlamentarul PSD a cerut poziţia celor două ministere referitor la încadrarea mamelor copiilor cu diabet-handicap grav în categoria însoţitorilor până când copilul împlineşte 16 ani.

Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser Zaharcu, 19 februarie 2016