Ziarul de Tulcea

www.ziaruldetulcea.ro

Deputatul PSD Neviser Zaharcu solicită modificarea termenului de referinţă pentru ca fermierii să-şi primească în mod corect subvenţiile cuvenite Deputatul PSD Neviser Zaharcu solicită modificarea termenului de referinţă pentru ca fermierii să-şi primească în mod corect subvenţiile cuvenite
Deputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, s-a adresat printr-o interpelare parlamentară ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, căruia i-a cerut să facă lumină... Deputatul PSD Neviser Zaharcu solicită modificarea termenului de referinţă pentru ca fermierii să-şi primească în mod corect subvenţiile cuvenite

zaharcuDeputatul PSD de Tulcea, Neviser Zaharcu, s-a adresat printr-o interpelare parlamentară ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, căruia i-a cerut să facă lumină în disfuncţionalităţile legate de imposibilitatea acordării subvenţiilor către fermieri din cauza termenului de referinţă.
„Doresc să vă supun atenţiei posibilele interpretări eronate de către reprezentanţii APIA, precum şi deficienţele majore cuprinse în Ordinul numărul 619/6 aprilie 2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi, prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Astfel, la Capitolul IX din acest act normativ, intitulat „Ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul Zootehnic”, se face referire la termenul de referinţă 31 ianuarie 2013 înregistrat în RNE”, a arătat parlamentarul tulcean în documentul trimis conducerii MADR.
„Pornind de la acest termen, a continuat Neviser Zaharcu, reprezentanţii APIA susţin faptul că fermierii care achiziţionează animale purtătoare de subvenţii de la ferme active nu pot beneficia de subvenţii. Mai mult, posesorii de animale care, spre exemplu, au avut două vaci peste vârsta de 16 luni şi una sub această vârstă la termenul de referinţă menţionat, nu pot să actualizeze baza de date şi să beneficieze de subvenţii atunci când animalul a împlinit 16 luni. În aceste condiţii, deşi fermierul deţine cele trei animale posibile purtătoare de subvenţii, acesta nu-şi primeşte banii, deoarece nu se consideră exploataţie nou înfiinţată, întrucât era înregistrată la data de referinţă. Unii fermieri care se află în această situaţie, pentru a beneficia totuşi de subvenţii, încearcă să găsească căi ocolitoare, prin, de exemplu, înregistrarea unei noi exploataţii la o altă adresă”.
Având în vedere argumentele prezentate, deputatul social democrat l-a întrebat pe ministrul Achim Irimescu ce va face în privinţa acestui termen de referinţă, în aşa fel încât actualizarea bazei de date să poată fi efectuată cel puţin anual, iar oamenii să beneficieze cu adevărat de subvenţiile cuvenite.
„Cele două situaţii prezentate şi posibil şi altele asemănătoare, impun, din punctul meu de vedere, reanalizarea reglementările în vigoare şi găsirea unor soluţii pentru interpretarea corectă a ceea ce înseamnă termenul de referinţă. O altă soluţie ar fi modificarea actului normativ, în aşa fel încât crescătorii de animale să aibă posibilitatea actualizării bazei de date anual şi să poată fi sprijiniţi pentru a beneficia de subvenţii. Sper ca ministrul Agriculturii să facă lumină în acest caz”, a conchis deputatul tulcean.

Biroul de Presă al deputatului PSD Tulcea Neviser Zaharcu, 12 februarie 2016